Kremast i ukusan
61

Napravite sutlijaš, starinski recept neodoljivog okusa i mirisa

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Sutlijaš je slatko jelo koje je tipično za područje Balkana i Turske. Ovaj desert za čiju pripremu vam je potrebno oko 30 minuta će neodoljivim mirisom i okusom oduševiti vaše nepce.

Riječ sutlijaš nastala je od riječi süt što znači mlijeko. Ovo jelo je prvobitno bilo rašireno u turskoj kuhinji, a do danas je održano i priznato kao mliječni desert širom svijeta.

Osnovni sastojci za pripremu sutlijaša su mlijeko, riža i šećer. Obično se prvo kuha riža (200 gr) u vodi dok ne otpusti škrob. Nakon toga se ocijedi voda i doda 1 l mlijeka. Ponovo se kuha sve dok se riža ne zgusne do željene gustoće, a nakon toga se doda osam kašika šećera i kuha još kratko.

Međutim, prema različitim varijantama pripreme okus sutlijaša varira od mjesta do mjesta. Po želji možete dodati vaniliju, voćni preliv ili cimet.