Ideja za ručak
5

Napravite domaće meksičke tortilje: Jednostavan recept s kojim nema greške

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Tortilje su prepoznatljiv dio meksičke kuhinje. Riječ je o jednostavnom jelu koje se brzo priprema, a sigurni smo da jednom kad probate domaće, nikada više nećete kupiti gotove.

Za pripremu tortilje potrebne su vam 3 šolje brašna, 2 male kašike praška za pecivo, prstohvat soli, 1/3 šolje ulja i 250 ml vruće vode.

Brašno, so i prašak za pecivo pomiješajte pa dodajte ulje u smjesu. Nakon toga polako sipajte vodu i zamijesite tijesto, stavite ga na radnu površinu posutu brašnom i zamijesite dok ne postane glatko. Ostavite da odstoji 15 minuta, a nakon toga tijesto podijelite na loptice i ostavite da odstoje još 10 minuta. Svaku lopticu tijesta posebno razvaljajte oklagijom i pecite na laganoj vatri s obje strane dok ne dobiju mjehuriće i lijepu zlatnu boju.

Nadjev možete napraviti po želji, a mi vam predlažemo da koristite piletinu ili mljeveno meso, kukuruz, luk, grah, papriku, paradajz pire i rukolu.

U wok tavi propržite luk pa na to dodajte 300 gr mljevenog mesa ili piletine isječene na sitne kocke. Nakon što ste propržili meso dodajte papriku, začine po želji i oko 200 ml paradajz pirea. Na kraju dodajte grah i rukolu.

Tortilje napunite ovim punjenjem, a po želji na punjenje možete staviti ribani sir ili ljuti umak.