Jednostavno i ukusno
29

Napravite crumble, desert irskog porijekla od mrvičaste glazure i sezonskog voća

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Crumble je desert irskog porijekla koji se priprema od mrvičaste mješavine tijesta i sezonskog voća. Ovom neodoljivom spoju teško je odoljeti, a zbog jednostavnosti pripreme postat će vaš odabir kada poželite nešto slatko ili kada imate nenajavljene goste.

Za pripremu tijesta potrebno vam je 200 gr brašna, 180 gr putera, 80 gr šećera i otprilike dvije šake sjeckanih lješnjaka.

Brašno, šećer i lješnjake stavite u posudu pa im dodajte hladan puter isječen na kocke. Sastojke sjedinite rukama, a kada dobijete mrvičastu mješavinu ostavite ga po strani.

Za nadjev vam je potrebno 500 gr višanja, 7 kašika šećera i tri kašike praška za puding od vanilije.

Višnje stavite u posudu i pomiješajte ih sa šećerom i pudingom. Ovim nadjevom punite keramičku posudu u kojoj ćete praviti crumble tako da joj pokrijete dno (umjesto jedne velike možete koristiti više manjih posuda ili staklenki). Na vrh nadjeva stavite mrvičastu mješavinu tijesta koju ste prethodno pripremili.

Crumble pecite 15 do 20 minuta u pećnici zagrijanoj na 200 stepeni. Poslužite topao uz krem od vanilije, šlag ili sladoled.