Ukusno i kvalitetno
4

Nakon ovih zdravih grickalica vaši će gosti polizati prste i moliti vas za recept

DP
Ilustracija: Pixabay
Ilustracija: Pixabay
Svi će govoriti o vašem kulinarskom umijeću, a za pripremu vam ne treba ni puno vremena ni puno sastojaka.

Uz piće najbolje idu grickalice, a ako su to grickalice s umakom, onda možete biti i zvijezda večeri zbog poslastice koju ćete prirediti svojim gostima. Iako postoje umaci koje možete kupiti, njima nećete postići dojam kao s onima koje ćete napraviti sami, piše NBC News.

Ovih pet umaka ne samo da su ukusniji od onih koje možete kupiti, nego su i neusporedivo zdraviji.

Umak od bijelog graha

Sastojci:

  • 4 lepine, prepolovljene svaka na dva dijela
  • 2 kašičice ulja
  • 1 kašičica origana
  • pola kašičice soli
  • četvrtina kašičice crnog bibera
  • četvrtina šoljice svježeg peršuna, sitno izrezanog
  • 420 grama bijelog graha iz konzerve, osušenog i opranog
  • 2 kašičice svježeg limunovog soka
  • 1 čehna bijelog luka

Upute:

Rernu zagrijte na 200 stepeni. Od četiri lepine napravite osam jednakih dijelova i poredajte ih na papir za pečenje. Premažite ih s dvije kašike ulja, a onda pospite origano, so i biber po njima. Pecite osam minuta pa prevrnite lepinje i pecite ih još osam minuta, dok ne postanu hrskave.

U međuvremenu u sjeckalicu za hranu stavite grah, peršun, limunov sok, čehnu bijelog luka, pola kašičice soli i četvrtinu kašičice bibera. Miješajte dok ne dobijete kremastu masu pa dodajte žlicu ulja. Probajte smjesu pa ako je potrebno dodajte još malo soli i bibera.

Stavite umak u malu zdjelu i služite toplo.

Salata s crnim grahom, krastavcem i fetom

Sastojci:

  • kilogram i po kuhanog crnog graha (skuhanog u maslinovom ulju i soli, dok ne omekša)
  • 1 krastavac srednje veličine, izrezan na kockice
  • 250 grama izmrvljenog feta sira
  • 80 grama peršuna
  • 3 mlada crnog luka, sitno izrezana
  • 60 grama maslinovog ulja
  • 3 kašike svježeg limunovog soka
  • so i crni biber

Upute:

Stavite kuhani grah, izrezani krastavac, izmrvljenu fetu, peršun, izrezani mladi luk, ulje i limunov sok  u veliku zdjelu. Pospite sve to kašičicom soli i polovicom kašičice bibera. Sve to izmiješajte zajedno i služite s dodatkom peršuna.

Umak od plavog patlidžana

Sastojci:

  • 1 bijeli luk, oguljen
  • maslinovo ulje -2 velika patlidžana
  • 250 grama marinara umaka
  • 250 grama izrezane mozzarelle
  • 120 grama parmezana
  • 60 grama svježeg bosiljka
  • so
  • crni biber
  • 60 grama krušnih mrvica
  • 1 baget, izrezan

Upute:

Zagrijte pećnicu na 200 stepeni i u foliju zamotajte bijeli luk posut uljem pa ga stavite na papir za pečenje s patlidžanom.

Pecite dok patlidžan ne omekša i ne dobije mjehure i dok se luk ne karamelizira, oko 40 minuta. Izvadite i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.

Otvorite patlidžane i izvadite kašičicom njihov sadržaj u sjeckalicu za hranu ili blender, to jest samo mu odstranite ljusku. Preko toga iscijedite karamelizirani bijeli luk i dodajte marinara umak, pola količine pripremljene mozzarelle, pola količine pripremljenog parmezana i cijele listove bosiljka pa sve to začinite solju i biberom. Miješajte u sjeckalici ili blenderu dok ne dobijete ujednačenu smjesu, a onda sve to prebacite u vatrostalnu posudu i poprskajte drugom polovicom mozzarelle, parmezana i krušnim mrvicama. Preko toga prelijte ulje.

Pecite u rerni na 200 stepenia sve dok ne dobije zlatnu boju i mjehuriće, oko 25 minuta.

Na kraju sve pospite izrezanim bosiljkom i služite uz baget.