1. Pčele
Divlje pčele su tradicionalno jelo u Yunnanu. Mještani idu duboko u planinu noću u potrazi za njihovim košnicama. Najbolje su kad se pripreme u ulju sa soli i biberom, kaže konobar Zhou Zhi Rong, član manjinske grupe Hani u Yunnanu i dodaje da su pčele slatke i ukusne.
U Pudongu su, pak, u ponudi dudov svilac (veliki, u soli) te vodene stjenice koje dobiju okus poput čipsa.
2. Krvava supa od patke
Krvava supa koristi se kao lijek. "Vjerujemo da određeni odabir hrane može pomoći vašem tijelu", objašnjavaju stanovnici Šangaja. "Obično ova vrsta supe ima čudan krvavi okus, ali je zapravo vrlo svježa i mirisna. Vrlo je tražena", dodaju oni.
3. Sluznica kravljeg želuca
Ova gumena sluznica želuca teško se može dobro skuhati, bezukusna je i njen okus ovisi o začinima koje koristite.
"Ako je servirana kao hladno jelo, neki ljudi je kao koriste kao grickalice", kažu u restoranu Xiao.
4. Morski crvi
"Ako dodirnete ovog crva, on se brzo povlači", kaže radnik Jiang Tao.
"Gledajte kako voda pršti iz njega. Najbolji je pržen u tavi sa prasom i bijelim lukom, a mogu se nabaviti dosta povoljno", ističe Tao.
5. Zmija
Kinezi neke od zmija love u planinama provincije Jiangxi.
"Vi samo napravite korak prema njoj i zgrabite je", objašanjava "jednostavnu proceduru" radnik kojeg zovu Shun.
"Možete je kuhati bilo koji način, ali prženje sa solju i biberom je najbolje", kaže on.
6. Svinjski repovi
"Ako neko pije pivo, mogao bi zameziti s tri svinjska repa i to bi mu bilo sasvim dovoljno za jednu sjedeljku", kaže Liu Yu Yan, čiji brat drži restoran.
"Repovi svinje su dobri za vašu kožu", ističe Yu Yan. Inače, ovo jelo potiče sa sjeveroistoka Kine.
7. Svinjski želudac
Ovaj obrok je vrlo popularan jer je ispunjen s više od 20 začina koji su, kako kažu Kinezi, dobri da poboljšate svoje zdravlje. Utroba se napuni travama, biberom i cimetom, te gui pi wanom, biljnom mješavinom poznatoj u tradicionalnoj medicini za poboljšanje krvne slike.
8. Svinjska crijeva
"Mi smo jako poznati po svinjskim crijevima," kaže Liu i dodaje:
"Kupci u Šangaju vole crijeva, teško ih je naći, a imaju poseban okus, ugodno su slani. Ipak, ne voli ih baš svako".
Mnogi ih, kako kaže, porede sa pečenom piletinom.
9. Glava patke
Crvena glava patke se pravi zajedno s 30 kineskih biljaka, među kojima su ječam i riža. Ovo jelo, kako ističu mještani, dobro je za rad mozga. Oni također hvale i mozak svinje, koji je, po njima, jako ukusan.