Objavili "malu tajnu"
0

Kineski astronauti jedu meso pasa kako bi dobili snagu

Sarajevo-x.com
Yang Liwe (Foto: Reuters)
Yang Liwe (Foto: Reuters)
Prvi Kinez u svemiru izjavio je kako kineski astronauti jedu meso pasa kako bi zadržali snagu dok su u svemiru.

Yang Liwei, 44-godišnji vojni pilot koji je bio zapovjednik misije Shenzhou Five 2003. godine otkrio je u svojoj autobiografiji i to šta se nalazi na jelovnicima astronauta tokom leta u orbitu.

"Mnogi od mojih prijatelja su željeli znati šta astronauti jedu u svemirskom brodu, te su bili uvjereni kako se na našim jelovnicima nalaze delecije kao što je naprimjer morski pas. No, mi smo jeli hranu koju jedu i svi ostali ljudi, tako da nema potrebe da naš jelovnik bude tajna", napisao je Liwei.

On je sastavio popis jela, a na tom popisu među pohovanom piletinom i prženom ribom našlo se i meso psa iz Huajianga u Guangdongu. Naime, vjeruje se kako je meso pasa iz te provincije veoma zdravo, te kako ima ljekovita svojstva.

Liwei je napisao kako je jelovnik sastavljao kineski nutricionist, te kako je sva hrana kupovana od posebnog dobavljača u Pekingu.

Isti jelovnik je bio u upotrebi i prošle godine, kada su se kineski astronauti uputili u svoju prvu svemirku šetnju.

Yanga Liweija su kritizirali borci za prava životinja tvrdeći kako je veoma loš primjer za mlade ljude, te kako svojim fanovima šalje veoma lošu poruku, objavio je Daily Telegraph.

Meso psa se i dalje jede, posebno u sjevernoj Kini, s obzirom da tamošnji stanovnici vjeruju kako im to meso pomaže u borbi protiv hladnoće.