Svi će ih obožavati
46

Najbolji recept za najkremastije princes krofne

S.H.P.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Princes krofne francuski su desert. Njihovo izvorno ime je profiterole. Osnovu ovog deserta čini mekano tijesto i obično je punjeno nekim filom. Kod nas je najčešće pravi fil od vanilije, šlaga ili sladoleda.

Vjeruje se da su Šveđani ti koji su najkreativniji kada su recepti za princes krofne u pitanju. Oni boje svojih princes krofni usklađuju po praznicima, pa su tako princes rofne žute za Uskrs, crvene za Božić i bijele za vjenčanja. Također svaka treća nedjelje u septembru obilježava se Nedjelja krofni.

Sastojci koji će vam biti potrebni za pripremu princes krofni su:

Tijesto:

100 mililitara ulja 200 mililitara vode 6 kašika brašna 3 jaja

Fil:

200 mililitara slatke pavlake 3 žumanca 300 mililitara mlijeka 3 kašike šećera 3 kašike brašna 1 vanilin šećer

Način pripreme:

U šerpu ulijte vodu i ulje i sačekajte da smjesa provri. Kada je smjesa gotova u nju dodajte brašno. Umutite mutilicom. Smjesa treba biti gusta. Ostavite je da se ohladi i pređite na pripremu fila.

U šerpu ulijte 200 ml mlijeka. U drugu posudu umutite žumaca, šećer, vanilin šećer, brašno i 100 ml mlijeka. Smjesu dodajte u mlijeko i kuhajte kao kada kuhate obični puding. Fil ostavite da se ohladi.

U ohlađeni fil dodajte izmućenu slatku pavlaku. Sjedinite.

U mlaku smjesu za tijesto dodajte jaja i umutite ih mikserom. Smjesu stavite u špric i napravite krofnice. Stavite da se peku na 200 stepeni. Rernu nemojte otvarati dok se peku.

Princes krofne prerežite na pola i napunite ih kremom. Preklopite ih drugim dijelom i ostavite da se hlade. Možete ih dekorirati šećerom u prahu. Prijatno.