Gastro
595

Munevera Mulalić savjetuje kako da napravite najbolju baklavu

Piše: M. N.
Munevera Mulalić ili Muki, kako je njeni fanovi zovu, poznata je kuharica po čijim receptima kuhaju žene iz cijele BiH. Iako se ne bavi profesionalno ovim poslom, privukla je veliki broj fanova koji putem Facebook stranice prate njen rad i pitaju za savjete. Ovaj put, uoči najvećem muslimanskog praznika Bajrama, obradovala je sve receptom za baklavu.

Baklava se ne zove bez razloga "kraljica kolača". Ovo je moj recept kako već godinama pravim baklavu i svi koji su je probali pohvalili su je. Poseban ukus ovoj prelijepoj baklavi daje tirit pomiješan sa orasima. Nekada se tirit stavljao u zamjenu za orahe, međutim ja ga samo dodam u potrebnoj količini oraha upravo zbog njegovog posebnog ukusa", rekla je Munevera.

Tirit pripremi nekoliko dana prije Bajrama, samelje orahe i napravi baklavu, a 2-3 dana pred praznik je zalije.

Kako pripremiti najbolju baklavu

Sastojci: okrugla tepsija br.34, 1 kg jufke za baklavu, 500 grama maslaca,1-2 kašike ulja Fil: 800 grama krupnije mljevenih oraha, tirit od jedne kašike masla, jednog jajeta i brašna po potrebi, 1 šolja šećera za orahe Agda: 2 kg šećera, 2 l vode ako stavljate tirit, a 1,5 kg šećera i 1,5 l vode ako stavljate samo orahe

Način pripreme:

Tirit Umutiti dobro jedno jaje sa kašikom masla ili maslaca i u to dodavati toliko brašna dok se tirit ne počne rasipati u sitne mrvice. Još ga možete malo protrti na renden a stranu na kojoj se riba krompir, ali manje brazde ili rupice. Tirit možete samo prosušiti u tepsiji ili ga prosušiti u rerni samo paziti da ne potamni. Kad je tirit gotov pomiješati ga sa mljevenim orasima i šoljom šećera.

Slaganje baklave Prvo istopite maslac i ugrijte ga da se odvoje male bijele pjenice koje, ako ostanu, ostavljaju tamni trag kad se baklava peče a mogu biti i gorke. Složite jufku jednu na drugu. Na njih stavite tepsiju u kojoj ćete praviti baklavu i obilježite je na jufkama. Oštrim nožem ili skalpelom okružite jufke u krug (sve odjednom), a krajeve složite jedne na druge jer ćete i njih slagati u tepsiju.

Malo pomastite dno tepsije i složite 5 jufki jednu na drugu, a između ih samo malo mastite. Nakon pet jufki stavite fila i opet 5 jufki pa fil sve dok ne potrošite sve jufke i fil (možete i smanjiti broj jufki pa da posip stavljate na svake dvije jufke s tim da na dno tepsije i na zvršni sloj stavite 3-4 jufke). Okrajke slažete između po cijeloj tepsiji kao da stavite jednu jufku.

Kad dođete do kraja da složite posljednjih 5-6 jufki njih nemojte mastiti maslacem nego ih četkicom ili kašikom malo cijele premažite uljem da se mogu zalijepiti jedna na drugu.

Na kraju isjecite baklavu na veličinu koja se vama sviđa. Ukoliko želite da budu iste veličine možete koristiti oštar nož ili skalper i linijar. Potom je zalijete preostalim maslacem i ostaviti pola sata da upije masnoću.

Baklava se uvijek peče na 150 stepeni i malo ispod na oko 130 nakon što porumeni (1,5-2 sata). Baklava s tiriom se peče duže.

Priprema agde Dok se baklava peče skuhajte zaljev ili agdu. Šećer i vodu stavite da kuhaju nekoliko minuta. Bitno je da kada stavite između prstiju sadržaj bude ljepljiv. Baklavu nemojte zaliti odjednom. Agda treba biti mlaka, a baklava malo da odsotji prije nego zalijete. Kada počnete zalijevati krenite od ruba tepsije ka sredine. Kad zalijete drugi puta baklavu, ostatak polijte kašikom po svakoj baklavi. Ukoliko vam se podigne neki listić, pritisnite ga kašikom.

Ne pokrivajte je drugom tepsijom. Kada se ohladi, baklava je spremna za jelo.

Svim čitaocima portala Klix.ba želimo Bajram Šerif Mubarek Olsun i ukusnu baklavu.