Može li se čaj zaista pokvariti ili pogrešno tumačimo rok trajanja na kutiji

Može li se čaj zaista pokvariti ili pogrešno tumačimo rok trajanja na kutiji
5
D
DP
14.2.2020. u 16:22
2
komentara
5

dijeljenja
Može li se čaj zaista pokvariti ili pogrešno tumačimo rok trajanja na kutiji Foto: Pixabay
Ako niste sigurni kako najbolje čuvati čaj i kada je pravo vrijeme da ga bacite, evo odgovora.
U mnogim domaćinstvima kutije čaja mogu stajati u kredencima i ladicama jako dugo, skoro da i zaboravite da su tamo. Onda, jednog dana, poželite popiti šolju čaja ili odlučite ga pripremiti za svoje goste, ali na kutiji u vašoj kuhinji stoj rok trajanja. Zbog toga mnogi od nas imaju dilemu u vezi s tim može li se čaj stvarno pokvariti.

O čemu je zapravo riječ?

Iako je na svakoj kutiji čaja koju kupite u samoposluzi naznačen rok trajanja, on se više odnosi na vrijeme do kojeg biste trebali iskoristiti čaj prije nego što izgubi okus. Dakle, ne mora značiti da će se pokvariti nakon tog roka, ali okus će najvjerovatnije iščeznuti što vam duže odstoji.

Preporučljivo je da čaj čuvate na suhom i mračnom mjestu, kao što je kredenac ili ostava. Također, izbjegavajte izlaganje čaja povišenoj temperaturi i zraku jer tako on brže postaje užegao, piše Pop Sugar.

Ako ste i dalje zabrinuti zbog roka trajanja, pomirišite vrećicu čaja. Ako ne osjećate nikakvu aromu, možete ga baciti. U biti, ne preporučuje se da vam jedno pakovanje čaja traje više od godinu dana.
Prijavi grešku


Komentari (2)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...