Liječe stres i nervozu
4

Morske alge su važne u kuhinji: Štite organizam od brojnih štetnih tvari

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Okean je najveći izvor na Zemlji koji pokriva više od 70 posto naše planete i prepun je nedovoljno iskorištenog morskog povrća koje je ukusno i održivo. Poznati kuhari često ističu kako je morska trava spas u svakoj kuhinji.

Morska trava često se nalazi razbacana duž obale ili po okolnim stijenama uz okean. To su ustvari alge, salata ili druge vrste trave izuzetno bogate vitaminima i proteinima.

Komadi morske trave mogu se osušiti kod kuće kako bi se koristili kao začin ili se mogu konzumirati svježi uz brzu pripremu.

Među najhranjivije morsko povrće spada kelp ili kombu, kako ga nazivaju u Japanu gdje se široko upotrebljava. To su morske alge izuzetno bogate proteinima i vitaminima A, B, C, D i E. Uprkos tome što su niskokalorične, one su pune omega 3 masnih kiselina.

Kelp je, kažu kulinarske stručnjaci, tajno oružje u kuhinji koje može spasiti jelo ili ga oživjeti.

Morske alge su raznovrsne i, što je zanimljivo, uklapaju se u veliki broj jela, bilo kao začin ili kao glavna komponenta.

Pokušajte u tjesteninu i lazanje stavljati list kuhane morske trave ili jednostavno napravite jelo imena Kombu dashi.

Napunite staklenu posudu ili galon vodom. Dodajte morske alge i potopite ih jedan do pet sati ili ostravite u frižideru preko noći. Nakon namakanja, procijedite alge kroz sito i držite u frižideru do tri dana ili nekoliko mjeseci u zamrzivaču.

Napravite supu od ostatka algi tako što ćete ih rezati na male komadiće i kuhati u 300 mililitara vode 15 minuta. Potom u supu dodajte dvije velike kašike misa ili sojine paste te malo nasjeckanog mladog luka.

Kelp je poznat po antivirusnom i antibakterijskom djelovanju. Ova alga štiti organizam od štetnih tvari i pozitivno djeluje na imunološki sistem. Kelp snižava krvni pritisak i holesterol te smanjuje nivo šećera u krvi. Pomaže i kod artritisa te liječi stres i nervozu, a posebno se preporučuje ljudima koji imaju smanjenu funkciju štitnjače.