Tradicionalna trpeza
0

Mjesto susreta stoljetnih okusa: Turska kuhinja u sedam regija

I. S.
Program "Mjesto susreta stoljetnih okusa: Turska kuhinja u sedam regija", organiziran pod pokroviteljstvom supruge predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, Emine Erdogan povodom Sedmice turske kuhinje, održan je u kompleksu Predsjedništva Republike Turske.

U okviru Sedmice turske kuhinje koja se ove godine održava od 21. do 27. maja širom svijeta su predstavljeni okusi egejske regije.

"Kao Turska, shvatamo važnost postojanja duboko ukorijenjene kulinarske kulture koja okuplja svaki segment našeg društva za stolom, kao i ljude iz mnogih zemalja na koje je utjecala kroz historiju, i vjerujemo da svi ljudi imaju pravo na čistu, zdravu, autentičnu hranu domaćeg porijekla", istakla je prva dama Republike Turske Emine Erdogan.

U svom uvodnom govoru programa, Erdogan je ukazala na plodnu zemlju Anadolije staru desetinama hiljada godina te dodala:

"Možemo reći da je Anadolija izvor znanja čovječanstva, civilizacije i kulturnog razvoja. To je mjesto domaćih sjemena, od kojih je prvo palo u zemlju prije nekoliko desetina hiljada godina. To je domovina drevnih recepata koji su se kuhali po istim metodama pod istim nebom već hiljadama godina, a i danas se pripremaju istim tehnikama."

Napomenula je da je turska kuhinja proizvod čudesnog spoja truda i strpljenja.

"To je kolektivni poduhvat vještih ruku koje obrađuju zemlju, siju sjeme, njeguju mladice, mijese tijesto i razvlače jufke, rekla je Erdogan te je dodala kako Turkiye sa proizvodima označenim geografskim porijeklom čuva priče koje definišu njen identitet", kazala je.

Navodeći da je ovo kulinarsko blago naslijeđeno od predaka nastalo spajanjem stoljetnih tradicija prošlih civilizacija s bogatim tradicijama Anadolskih Seldžuka i Osmanlija, prva dama Republike Turske je rekla da je ideja civilizacije koja je usmjerena na čovjeka i koja se razvijala stoljećima, rafinirana u turskoj kuhinji i da je samim tim oblikovala nacionalni karakter.

"Naše trpeze, koje nas spajaju fizički i emocionalno, također su podstakle osjećaje solidarnosti i dijeljenja. Raznolikost i ujedinjujuća snaga ovih trpeza krasila je mnoge naše nezaboravne trenutke, od rođenja do smrti, od radosti pa do tuge", rekla je.

Istakla je da je uprkos visokoj reputaciji među svjetskim kuhinjama, samo ograničen broj turskih recepata stekao međunarodno priznanje.

"U 2021. imali smo privilegiju da sarađujemo sa poznatim akademicima i glavnim kuharima kako bismo predstavili naše kulinarsko naslijeđe ostatku svijeta i osigurali njegovo očuvanje za buduće generacije. Knjigom 'Turska kuhinja s bezvremenskim receptima' željeli smo predstaviti našu kulinarsku kulturu i podijeliti održive recepte bez otpada sa našim ljudima i cijelim svijetom", podsjetila je.

"Dužni smo sačuvati jedinstvene recepte domaće kuhinje"

Ističući da sedmica od 21. do 27. maja, koja je posvećena turskoj kuhinji, nudi jedinstvene mogućnosti za promociju turske kuhinje na način na koji ona zaslužuje, prva dama Erdogan je izrazila želju da ova sedmica postane tradicionalni susret koji okuplja ljude iz svih naroda za zajedničkom trpezom, uz podršku svih relevantnih institucija i javnosti.

"Dužni smo sačuvati jedinstvene recepte domaće kuhinje od neplodne kulturne klime stvorene globalizacijom. Jer, kako naši domaći proizvodi podliježu globalnim sistemima ishrane, ne samo da su originalne kulture erodirane, već se i jelo i piće pretvaraju u zadovoljstvo i beskorisnu potrošnju zbog čega postepeno gubimo zdravlje", navela je.

Napomenula je da zamjena obroka brzom hranom dovodi do nestanka emocije te dodala:

"Tradicionalne trpeze također hrane i dušu. Kuća u kojoj se kuha ručak postaje dom, miris svežeg hljeba pruža osjećaj sigurnosti."

Prva dama Erdogan je istakla da Ministarstvo kulture i turizma ima važne dužnosti u promociji i očuvanju vrijednosti turske kuhinje, koja je blistavi dragulj turske kulture te izrazila zahvalnost svim uposlenicima Ministarstva na trudu koji ulažu kako bi promovirali tursku kuhinju kroz knjigu pod naslovom "Turska kuhinja sa stoljetnim receptima" te Sedmicu turske kuhinje koja se obilježava širom svijeta.

Osvrnula se i na događaje u Palestini podsjetivši da zločini Izraela u Palestini uključuju i kulturni masakr.

"Uprkos otvorenim pokušajima Izraela da opljačka palestinsku kulturu, historiju i kuhinju, kao u priči o vrani koja skuplja paunovo perje da bi se okitila njime, mi ćemo nastaviti da govorimo istinu", zaključila je.

Na događaju kojem su prisustvovali šef Direkcije za komunikacije Predsjedništva Republike Turkiye Fahrettin Altun, ministar kulture i turizma Mehmet Nuri Ersoy, ambasadori i njihovi supružnici, profesori i studenti iz oblasti gastronomije prikazan je video o tradicionalnoj, zdravoj i bezotpadnoj kulturnoj baštini turske kuhinje.

Erdogan je prije programa, zajedno sa ministrom i šefom Direkcije za komunikacije posjetila prostor za digitalno iskustvo i izložbu u organizaciji Direkcije za komunikacije, koja predstavlja prirodne i kulturne ljepote Turks,e kao i svoje drevno civilizacijsko nasljeđe kroz kulinarsku kulturu sedam regija.

U okviru programa gosti su posluženi lokumom, turskom kafom i bozom. Izložba će biti otvorena mjesec dana.