Gastro
1.2k

Miris Baščaršije u srcu Austrije: Bečki somuni po sarajevskom receptu

Piše: E. S. H.
Temperatura u peći mora biti oko 400 stepeni (Foto: Klix.ba)
Fuad Memović iz Sarajeva je majstor svog zanata. U Beču je šef kuhinje u kojoj se mijesi tijesto za somune, one prave sarajevske po kojima miriše Baščaršija.

U junu ove godine kompanija Brajlović GmbH Vienna je u Beču otvorila bosansku pekaru za proizvodnju somuna. Uz mesne prerađevine koje proizvodi Brajlović, u Beču se mogu kupiti i somuni pripremljeni po originalnoj bosanskoj recepturi.

Na ulazu u pekaru iznad koje se izdiže ogroman dimnjak zbog peći u kojoj se peku somuni, dočekao nas je Fuad Memović i njegove kolege. Četiri čovjeka dnevno naprave oko 4.000 somuna. Dio ide za prodaju, a dio se isporučuje u ugostiteljske objekte. Ono što je važno, ne traže ih samo Bosanci i Hercegovci koji žive u Beču, nego su postali omiljeni i domicilnom stanovništvu.

Fuad nam je objasnio tajnu dobrih somuna.

"Za dobre somune su prvenstveno potrebni tehnički uslovi. Najbolja je zidana peć. Važno je i da se lože drva i iz te peći dobijete najbolji sarajevski somun. Glavni sastojci su brašno, so, minimum kvasca i voda. Nikakvi aditivi ne dolaze u obzir. Somuni se peku na preko 400 stepeni tako da budu vrlo brzo pečeni", kazao je ovaj kulinarski majstor koji je godinama radio u Sarajevu, ali je odnedavno u Beču gdje je prenio zanat na mlađe kolege.

Mirza Kamenjašević iz Olova pokazao nam je šta je naučio od kolege Fuada. Napomenuo je da su sastojci za bečke somune iz BiH.

Dodao je sastojke u veliku posudu. Samo taj dio se ne radi ručno. Nakon što je tijesto spremno, vrši se vaganje tijesta i pripremanje. Tijesto za somune se odlaže na police prekrivene sterilnom krpom. Nakon što tijesto stane da kvasac djeluje, "šara" se kako bi se dobile linije po somunu. Tako pripremljeno tijesto se stavlja u peć na 400 stepeni. Za nekoliko minuta možete osjetiti miris pečenog hljeba. U vrijeme mjeseca ramazana, na somune stavljaju i ćurokot koji daje poseban miris ovom bh. specijalitetu.

Zaleđeni somuni koji su nakon podgrijavanja u mikrovalnoj peći spremni za jelo, mogu se naći u austrijskim prodavnicama. Brajlović GmbH somunima snabdijeva restorane, ćevabdžinice i trgovine, a veliko zanimanje za bosanski somun su pokazali i veliki trgovački lanci. Jedan od njih je i Zielpunkt.

Iz pekare Brajlović smo ispraćeni sa toplim somunima u rukama i pozivom da opet dođemo. A nije se teško vratiti tamo gdje ima bosanskohercegovačke hrane.