"Bosna"
184

Mick Jagger stigao u Beč pa pozirao ispred kioska brze hrane, pažnju "ukrao" naziv specijaliteta

I. B.
Mick Jagger pozirao je ispred štanda sa brzom hranom u Beču (Foto: Twitter)
Mick Jagger pozirao je ispred štanda sa brzom hranom u Beču (Foto: Twitter)
Legendarni muzičar i jedan od osnivača engleskog rock benda Rolling Stones trenutno boravi u Beču, a pažnju je privukao ispred poznatog uličnog štanda sa brzom hranom, gdje se između ostalog nudi i specijalitet čiji nam je naziv privukao pažnju.

Jagger je na svom Twitteru podijelio par fotografija iz Beča gdje večeras treba održati koncert u sklopu turneje, a prethodno je uživao razgledajući grad i probajući lokalne specijalitete.

Između ostalog, pozirao je ispred kioska sa brzom hranom Bitizinger, mjesta koje rado posjećuju lokalci, ali i turisti. Ipak, osim širokog osmijeha Jaggera, koji je odatle očito odšetao "punog stomaka", za oko je zapao naziv uobičajenog austrijskog specijaliteta - "Bosna".

Šta je "Bosna"?

"Bosna" se u Austriji smatra "podvrstom" hot doga, koji je uobičajen i široko rasprostranjen te se može naći u ponudi svakog štanda sa kobasicama. Uglavnom se sastoji od Bratwurst kobasice, luka i mješavine senfa i/ili kečapa, sa dodatkom curryija i chillija.

Služi se sa bijelim hljebom, a kobasice se prije posluživanja kratko peku na roštilju.

Mnogi restorani kao i kiosci, očekivano, imaju svoje posebne "tajne" mješavine začina za koje tvrde da njihovu Bosnu čine boljom ili drugačijom od ostalih.

Bosna je uobičajena poslastica u Austriji (Foto: aufunsere.art)
Bosna je uobičajena poslastica u Austriji (Foto: aufunsere.art)

Ovisno o ponudi, ukusima i željama potrošača, postoji nekoliko varijanti ovog specijaliteta, među kojima su i Kafka, Teufelsbosna, Knoblauchbosna, Kasebosna, Jaguar, Krecek, Helis, Jagerbosner i sl.

Kada je riječ o Bitzingeru, ovo mjesto u Austriji mnogi smatraju najboljim kada je riječ o hot dogovima. Na Tripadvisoru posjetitelji su mu dali ocjenu 4, a među komentarima mnogi su istakli i kako je on pravo mjesto ukoliko želite probati "Bosnu".