Britanski stručnjaci testirali su prehrambene navike 8.000 osoba i zaključili da ljudi stariji od 65 godina mogu znatno duže živjeti ukoliko upotrebljavaju maslinovo ulje u ishrani.
Također, kod ljudi koji kuhaju na maslinovom ulju ili ga koriste u salatama smanjen je rizik od moždanog udara i to čak 41 posto.
Poznato je da se mediteranski način prehrane, koji je karakterističan za Francusku, Grčku, Španiju i Italiju, u velikoj mjeri zasniva na maslinovom ulju. U ovim zemljama ljudi žive znatno duže te rjeđe obolijevaju od bolesti srca i artritisa, što se direktno povezuje sa maslinovim uljem.
Britanci s druge strane konzumiraju velike količine životinjskih masnoća. Kod ljudi s takvom prehranom zabilježen je veliki broj moždanih udara, a 30 posto osoba koje dožive moždani udar ne žive duže od mjesec dana.
Maslinovo ulje sadržava omega-6 masne kiseline koje blokiraju upale kod hroničnih bolesnika. Maslinovo ulje, također, pomaže snižavanju visokog krvnog pritiska.