Videorecept
1

Malo drugačiji doručak: Donosimo recept za pahuljasti omlet

A. P.
Želite li za doručak napraviti malo drugačiji omlet, predlažemo vam pahuljastu verziju.

Okus je lagan i drugačiji od klasičnog omleta, ali i pravo osvježenje za ljubitelje jaja, piše Tasty.

Za pripremu pahuljastog omleta za cijelu porodicu vam je potrebno:

5 velikih bjelanjaka 3 velika žumanjka 2 kašike neslanog maslaca so biber vlasac za dekoraciju

Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock

Prvo odvojite bjelanjke od žumanjaka u dvije odvojene zdjele. Izmiješajte bjelanjke dok ne postanu čvrsti i bijeli. Potom se prebacite na zdjelu sa žumanjcima i miješajte ih metlicom ili mikserom dok ne utrostruče svoju veličinu i dok se ne pojave vrhovi kada metlicu izvadite iz smjese.

Pažljivo sjedinite dvije smjese i lagano miješajte. Dobijenu smjesu stavite u tavu sa neljepljivim dnom srednje veličine. Pecite na srednje jakoj temperaturi dok se s dna ne formira korica, što je oko pet minuta.

Potom podignite omlet sa strana i ubacite komadiće maslaca ispod smjese. Onda poklopite tavu i pecite još pet minuta, odnosno dok se omlet ne ispeče s gornje strane. Kad je gotovo, sklonite poklopac i dodajte soli i bibera po želji.

Pri serviranju savijte omlet na pola i pospite isjeckanim vlascem.