Započet će pripremom Vesninih pužića, nakon čega slijedi priprema riblje čorbe, te oslića na ribarski s avokado tartarom. Uz to Vjeko će pokazati kako pripremiti krompir salatu s jabukama. Uživajte!
Vesnini pužići
- 800g brašna
- 1 Digo kvasac
- 10 g šećera
- 1 dl mlijeka
- 2,5 dl vode
- Sol
- 250g Polimark margarina
- 3 jajeta
- sjemenke po želji
Pomiješajte Digo kvasac, jednu kašičicu šećera, malo brašna, u 1dl mlakog mlijeka i ostavite na toplom mjestu dok se ne zapjeni, tako da dobijete kvaščevo mlijeko. Zatim pomiješajte brašno i sol, te umiješajte kvaščevo mlijeko i mlaku vodu, tako da dobijete tijesto kjoje se neće lijepiti za ruke i zidove posude. Tijesto ostavite pokriveno na toplom mjestu dok ne udupla volumen. Za to vrijeme, maslac temperiran na sobnoj temperaturi malo posolite i u njega umiješajte 3 žumanjka. Tijesto premijesite i razvaljajte što tanje. Premažite mješavinom maslaca i žumanjaka i zarolajte u oblik rolata, pa sijecite na pužiće i onda ih poredajte u tepsiju i ostavite još pola sata da se diže na toplom mjestu. Premažite umućenim bjelanjcima i pospite sjemenkama. Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na, oko 180 stepeni, oko 45 minuta.
RIblja čorba
- ½ kg fileta bakalara
- ½ kg svježeg paradajza
- 1 crveni luk
- 1 paprika
- 1 feferon
- češnjak
- sol i biber
- Vegeta
- maslinovo ulje
Na malo ulja izdinstati crveni luk i papriku koje smo prethodno nasjekli na tanje trakice. Kada malo omekšaju dodati sitno sjeckani češnjak i feferone, pa nakon nekoliko minuta i nasjeckani paradajz, te na kraju i filete bakalara isječene na rezance veličine kažiprsta. Začiniti solju i biberom, te 1 kašičicom Vegete. Kuhati oko 20 minuta, bez miješanja, tako da se riba ne raspadne u kašu. Prilikom posluživanja dodati još malo maslinovog ulja.
Oslić s avokado tartarom
- 600g oslića
- 2 jajeta
- 100g brašna
- 100g prezle
- crvena mljevena slatka paprika
- ulje
- 1 avokado
- 2 kašičice majoneze
- 1 svježi krastavac
- 3 češnja češnjaka
- 1 chily
- Vegeta za ribu
- sol i biber
- limunov sok
Odreske oslića posuti vegetom za ribu i ostaviti da se paca u limunovom soku i maslinovom ulju. Uvaljati ga u brašno pa u umućena jaja, te na kraju u mješavinu prezle i crvene paprike. Pohovati ga u dubokom ulju. Kada su gotovi, odreske ostaviti nekoliko minuta da se ocijede od viška ulja. Avokado očistiti i izgnječiti, te dodati majonezu i limunov sok i opet izmiješati. Smjesa teba biti glatka i homogena. Svježi krastavac oguliti te očistiti od sjemenki, nasjeckati na sitne kockice i umiješati u avokado. Začiniti solju i biberom, te sitno sjeckanim češnajkom i chilyem. Poslužiti na tanjiru na kojem ćemo oslića preliti tartarom samo do pola, uz neku garnituru od povrća ili krompir salatu.
Krompir salata s jabukama
- 1 kg kuhanog krompira
- 3 kuhana jajeta
- 1 jabuka
- 1 prasa
- maslinovo ulje
- limunov sok
- sol i biber
Krompir ogulite i nasijecite na kriške. Kuhana jaja i jabuke također. Prasu operite i isjecite na što tanje rezance. Sve pomiješajte, te začnite solju i biberom, maslinovim uljem i limunovim sokom.