{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Lonci i poklopci" na OBN-u: Vjeko Kramer donosi mnoge ukusne delicije

29.7.2014. u 15:27
0
1
"Lonci i poklopci" na OBN-u: Vjeko Kramer donosi mnoge ukusne delicije
0
"Lonci i poklopci" na OBN-u: Vjeko Kramer donosi mnoge ukusne delicije
U ovosedmičnom izdanju kulinarske emisije "Lonci i poklopci", koju možete pratiti svake nedjelje u 12:00 sati u programu OBN televizije, simpatični Vjeko Kramer nam donosi mnoge ukusne delicije.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Započet će pripremom Vesninih pužića, nakon čega slijedi priprema riblje čorbe, te oslića na ribarski s avokado tartarom. Uz to Vjeko će pokazati kako pripremiti krompir salatu s jabukama. Uživajte!

Vesnini pužići

- 800g brašna
- 1 Digo kvasac
- 10 g šećera
- 1 dl mlijeka
- 2,5 dl vode
- Sol
- 250g Polimark margarina
- 3 jajeta
- sjemenke po želji

Pomiješajte Digo kvasac, jednu kašičicu šećera, malo brašna, u 1dl mlakog mlijeka i ostavite na toplom mjestu dok se ne zapjeni, tako da dobijete kvaščevo mlijeko. Zatim pomiješajte brašno i sol, te umiješajte kvaščevo mlijeko i mlaku vodu, tako da dobijete tijesto kjoje se neće lijepiti za ruke i zidove posude. Tijesto ostavite pokriveno na toplom mjestu dok ne udupla volumen. Za to vrijeme, maslac temperiran na sobnoj temperaturi malo posolite i u njega umiješajte 3 žumanjka. Tijesto premijesite i razvaljajte što tanje. Premažite mješavinom maslaca i žumanjaka i zarolajte u oblik rolata, pa sijecite na pužiće i onda ih poredajte u tepsiju i ostavite još pola sata da se diže na toplom mjestu. Premažite umućenim bjelanjcima i pospite sjemenkama. Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na, oko 180 stepeni, oko 45 minuta.

RIblja čorba

- ½ kg fileta bakalara
- ½ kg svježeg paradajza
- 1 crveni luk
- 1 paprika
- 1 feferon
- češnjak
- sol i biber
- Vegeta
- maslinovo ulje

Na malo ulja izdinstati crveni luk i papriku koje smo prethodno nasjekli na tanje trakice. Kada malo omekšaju dodati sitno sjeckani češnjak i feferone, pa nakon nekoliko minuta i nasjeckani paradajz, te na kraju i filete bakalara isječene na rezance veličine kažiprsta. Začiniti solju i biberom, te 1 kašičicom Vegete. Kuhati oko 20 minuta, bez miješanja, tako da se riba ne raspadne u kašu. Prilikom posluživanja dodati još malo maslinovog ulja.

Oslić s avokado tartarom

- 600g oslića
- 2 jajeta
- 100g brašna
- 100g prezle
- crvena mljevena slatka paprika
- ulje
- 1 avokado
- 2 kašičice majoneze
- 1 svježi krastavac
- 3 češnja češnjaka
- 1 chily
- Vegeta za ribu
- sol i biber
- limunov sok

Odreske oslića posuti vegetom za ribu i ostaviti da se paca u limunovom soku i maslinovom ulju. Uvaljati ga u brašno pa u umućena jaja, te na kraju u mješavinu prezle i crvene paprike. Pohovati ga u dubokom ulju. Kada su gotovi, odreske ostaviti nekoliko minuta da se ocijede od viška ulja. Avokado očistiti i izgnječiti, te dodati majonezu i limunov sok i opet izmiješati. Smjesa teba biti glatka i homogena. Svježi krastavac oguliti te očistiti od sjemenki, nasjeckati na sitne kockice i umiješati u avokado. Začiniti solju i biberom, te sitno sjeckanim češnajkom i chilyem. Poslužiti na tanjiru na kojem ćemo oslića preliti tartarom samo do pola, uz neku garnituru od povrća ili krompir salatu.

Krompir salata s jabukama

- 1 kg kuhanog krompira
- 3 kuhana jajeta
- 1 jabuka
- 1 prasa
- maslinovo ulje
- limunov sok
- sol i biber

Krompir ogulite i nasijecite na kriške. Kuhana jaja i jabuke također. Prasu operite i isjecite na što tanje rezance. Sve pomiješajte, te začnite solju i biberom, maslinovim uljem i limunovim sokom.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: