Film/TV
4

Vjeko u "Loncima i poklopcima" kuha ljetna jela

Šarmantni kuhar Vjeko Kramer i ove će sedmice u emisiji "Lonci i poklopci" OBN TV-a spremati ukusna, a toplom vremenu prilagođena jela.

Ovosedmično kuhanje Vjeko započinje pripremom sendviča od patlidžana, spremat će i salatu od riže, mediteransku salatu s piletinom a završit će pripremom još jednog ukusnog a zdravog jela, salate od oslića. Ako i vi poželite spremiti neku Kramerovu deliciju, tu su i recepti:

Sendviči od patlidžana

12 ploški prženih patlidžana 6 ploški mozzarelle 6 ploški paradajza 6 fileta srdele sitno sjeckani peršinov list brašno Vegeta ulje

Patlidžane poprečno nasjecite na kolutove, uvaljajte u brašno u koje ste pomješali jednu žlicu vegete te prepržite sa obje strane na malo ulja, dok ne potamne i omekšaju. Pržene ostavite na upijajućem papiru da se ocjede od viška masnoće. Mozzarellu takođe nasjeći na kolutove kao i paradajz. Na svaki kolut palidžana stavite jedan kolut mozzarelle pa jedan kolut paradajza na isti stavite po jedan filet srdele i onda opet mozzarellu te pokrijte na kraju opet patlidžanom. Tako pripremljene sendviče stavite na krišku hljeba pa ih poredajte u tepsiju i pecite 10-ak minuta u pećnici prethodno zagrijanoj na 200ᵒC dok se Mozzarella ne otopi. Poslužite ih odmah posute usitnjenim peršinovim listom.

Salata od riže

300 gr puretine 300 gr kuhane riže dugog zrna 1 zelena paprika 1 crvena paprika 1 šolja crnih maslina 1 crveni luk 1 peteljka celera 2 mrkve 1 glavica zelene salate

Dresing 2 češnjaka, maslinovo ulje, limunov sok, vinski ocat, sol i papar

Puretinu isjecite na sitne kockice i prepržite u grill tavi pa ohladite. Od nabrojanih sastojaka napravite dresing. U dresing dodajte puretinu i kuhanu rižu. Crvenu i zelenu papriku nasjecite na rezance, a crveni luk i peteljku celera na kockice pa pomiješajte i naribanu mrkvu i sve ostale sastojke. Napravite podlogu od zelene salate i na nju stavite salatu od puretine i riže pa dekorirajte maslinama.

Mediteranska salata s piletinom

400 gr pilećih prsa 100 gr feta sira senf Tjestenina farfale (mašnice) 1 patlidžan 1 crveni luk 2 mrkve 1 crvena paprika 1 tikvica 2 paradajza Vegeta

Dresing 2-3 češnja češnjaka, maslinovo ulje, limunov sok, vinski ocat, svježi bosiljak, sol i papar

Tijesto skuhajte u slanoj vodi, operite, ocjedite i ohladite. Piletinu narežite na trakice i začinite vegetom za perad te pržite u tavi dok ne porumene sa svih strana pa izvadite na tanjur i ohladite. U grill tavi popržite patlidžan, luk, mrkvu, papriku, tikvice sječene na rezance dok ne omekša i porumeni. Najednostavnije je malo po malo peći. Paradajz isjeći na kockice. Kuhano tijesto, preprženu piletinu, grillano povrće i paradajz pomiješajte i začinite senfom, maslinovim uljem, solju, paprom, limunovim sokom i usitnjenim češnjakom i svježim bosiljkom. Prema potrebi zakiselite dodatno vinskim octom

Salata od oslića

400 gr oslića sardel pasta crne masline maslinovo ulje kiselo vrhnje majoneza limun zelena salata sol i papar Vegeta za ribu

Oslića premazati vegetom za ribu i prepržiti na grill tavi, pa ohladiti. Nasjeckati crne masline i dodati u mješavinu sardel paste, kiselog vrhnja, majoneze i limunovog soka koje smo začinili solju i paprom. U taj dresing umiješati usitnjenog grilanog oslića. Salatu poslužiti na podlozi od zelene salate.