{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Latte od brokule novi kulinarski trend

21.9.2018. u 21:30
1
11
Latte od brokule novi kulinarski trend
1
Latte od brokule novi kulinarski trend
Ilustracija: Shutterstock
Raznorazni načini pripreme napitaka od kafe nisu nikakva gastro novost, ali je izuzetno čudno kada kažete da ste pili latte napravljen od brokule.
Iako postoji mnogo neuspješnih eksperimenata kada je u pitanju priprema napitaka, među kojima se izdvajaju "kafa od gljiva" i "kafa od putera", najnoviji bizarni kulinarski trend jeste latte s okusom brokule.

Ovaj napitak priprema se tako što se ekstrakt brokule doda u šoljicu tople kafe, a prvi put je ovo piće pripremljeno i degustirano u Australiji kako bi se tamošnje stanovništvo posvetilo konzumaciji zdravije prehrane.

View this post on Instagram

Just when you thought coffee trends couldn’t get any crazier, enter the broccoli latte. You might be asking why we would suggest such an outrage, but it could help address two very real challenges: poor diets and food loss. Poor diets—Our research shows two-thirds of Australian adults to not eat enough vegetables. Broccoli contains protein, fibre and health-promoting bioactive phytochemicals, making it an ideal candidate for being turned into a powder ingredient. The powder packs a healthy punch with approximately one serve of your five a day vegetables in every two tablespoons of powder. Food loss—Since over one-third of all food produced globally is lost or wasted, much of it, in our society at least, due to 'imperfect looking crops', it only made sense to use these perfectly healthy veggies in a product like our broccoli powder. #csiro #coffee #latte #broccoli #research #environment #waronwaste #environment #diet

A post shared by CSIRO (@csirogram) on


Piće je izumljeno u Australijskoj nacionalnoj naučnoj i industrijskoj organizaciji Commonwealtha (CSIRO).

"Naše istraživanje pokazuje da dvije trećine odraslih Australijanaca ne jede dovoljno povrća. Brokola sadrži bioaktivne fitohemikalije koje su po svom sastavu proteini i vlakna, što ih čini idealnim kandidatom za pretvaranje u prah", kazali su iz CSIRO-a.

Ekstrakt brokule dobija se njenim sušenjem na suncu, a zatim usitnjavanjem. Prema pisanju FOOD NDTV-a, ovo piće nije baš najprijatnije za konzumaciju, ali je vrlo zdravo.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: