Gastro
56

Kulinarstvo na drugačiji način: Supa u posudi od hljeba

Anadolija
(Foto: Anadolija)
U restoranu u turskom Edirneu gostima se služi jedinstveno jelo, topla supa u posudi spravljena od crnog pšeničnog hljeba.

Vlasnici restorana ističu kako u crni hljeb napravljen u obliku posude, koji ima vrlo tvrde korice, sipaju toplu supu i tako je serviraju posjetiocima. Prema rijčima vlasnika, oni koji su probali ovu supu vrlo su zadovoljni ovom neobičnom vrstom usluge.

Posudu od hljeba zatvaraju poklopcem također od crnog hljeba, kako bi supa što duže ostala topla.

Zanimljivo je da se supa u posudi od hljeba može zadržati dugo vremena.

Ovako servirana supa je privukla veliku pažnju stanovnika tog područja, ali i stranih turista.

Eray Onukar, kuhar koji priprema ovo neobično jelo, za AA je kazao da hljeb pripremaju od crnog brašna i od kvasca, nakon čega se čuva u zamrzivačima kako bi ostao u tvrdom stanju.

"Naši posjetioci su vrlo zadovoljni kada im služimo supu u posudi spravljenoj od crnog hljeba", istakao je ovaj kuhar.

Vlasnica restorana Ozlem Ozcan napominje kako za svoje posjetioce imaju drugačiju ponudu u odnosu na druge restorane.

"Supa u posudi od hljeba je najomiljenije jelo naših posjetilaca. Imamo nekoliko vrsta supa koje nudimo posjetiocima u posudama od hljeba", kazala je vlasnica restorana.