Gastro
90

Kuhano vino je čarobni božićni napitak koji produžava život

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Konzumiranje umjerenih količina kuhanog vina je veoma korisno za naše zdravlje.

Kada govorimo o hrani i piću koji produžavaju život, pokazalo se da sastojci kuhanog vina imaju mnoštvo blagodati za naše zdravlje.

Kuhano vino se pravi od crnog vina, pomiješanog s raznim začinima kao što su cimet, đumbir, klinčić i muškatni oraščić.

Iako ga nije preporučljivo konzumirati u velikim količinama, evo nekih prednosti uživanja u ovom prazničkom napitku:

Sastojci kuhanog vina imaju više zdravstvenih dobrobiti od bilo kojeg drugog alkoholnog pića. Ispijanje vina povezuje se s nižim rizikom od srčanih bolesti.

Konzumiranje malih količina crnog vina pomaže zadržavanju dobrog HDL kolesterola u krvi.

Oksidacijska oštećenja zbog lošeg LDL kolesterola mogu biti smanjena za do 50 posto.

Neke studije pokazuju da populacije koje su izložene većem riziku od srčanih bolesti, poput starijih ljudi, imaju još više koristi od umjerene konzumacije ovog čarobnog pića.

Mnoga istraživanja potvrđuju da umjereni konzumenti vina imaju niži rizik od smrti zbog srčanih bolesti u usporedbi s ljubiteljima piva i ostalih pića ili onima koji izbjegavaju alkohol.