Savjeti Danire Šabić
84

Kreiranje zdravih navika: Šta sve treba sadržavati dječija užina

N. O.
Foto: Facebook
Foto: Facebook
Posljednjih nekoliko dana u centru pažnje javnosti bila je tema dječijih užina i koliko je zdravo ono što naša djeca jedu u školama i vrtićima, a cijelu priču je pokrenula Danira Šabić, učiteljica koja već nekoliko godina vodi dječiju školu kuhanja, te je za Klix.ba govorila o ovoj temi.

Danira je prije nekoliko godina pokrenula školu kuhanja za djecu pod nazivom "Danni's Little Kitchen", a na svojim profilima na društvenim mrežama redovno dijeli savjete koji se tiču dječije prehrane.

Radionice koje vodi Danira bazirane su na Montessori pedagogiji, fokus je na samom procesu pripremanja hrane, tokom kojeg djeca razvijaju ne samo svijest o zdravoj prehrani, već unapređuju i finu motoriku, koordinaciju, samostalnost, timski rad i osjećaj zadovoljstva kada shvate da su sami nešto skuhali/napravili.

Također, pored radionica s djecom, bavi se i mentorstvom koje se tiče biljne prehrane, kao i radionicama i edukacijom za odrasle koji žele da pređu na zdraviji vid ishrane, koji je u zapadnim zemljama uveliko zastupljen.

"Zdravlje djece i radionice s najmlađima i dalje su moj fokus. Moja nada i vjera da ćemo jednoga dana biti poput razvijenih zemalja i imati sistem koji se brine za djecu i njihovo dobro je ono što me gura naprijed i daje mi elana da se borim", kaže Šabić.

Danira Šabić (Foto: Facebook)
Danira Šabić (Foto: Facebook)

Posljednjih dana Danira je bila u centru pažnje zbog objave na društvenim mrežama, koju čini fotografija dječijih užina jednog razreda u kojem je držala radionicu, a koja je izazvala lavinu reakcija na društvenim mrežama.

Kako fotografija prikazuje dječije užine koje rijetko sadrže zdrave namirnice, što je Šabić kritikovala u svojoj objavi, mnogi su uputili negativne komentare, kazavši kako je trebala biti osjetljivija u pogledu finansijskih mogućnosti roditelja.

"Cilj objave bio je skretanje pažnje na prehranu naših najmlađih u školama, apel roditeljima da umjesto čipsa, kroasana, sendviča sa salamom ili paštetom spakuju djeci bananu, jabuku, sendvič s ajvarom ili nekim drugim namazom. Da djeci isključivo pakuju vodu ili čaj, ne sokove, ne gazirana pića, pogotovo ne energetska pića, ističe Šabić.

Također, kako je kazala, objava je bila svojevrstan apel školama da se pozabave pitanjem zdrave prehrane tokom nastave, da uz pomoć sistema ili na nivou škole zabrane unos ovakvih namirnica koje nemaju apsolutno nikakvog benefita po zdravlje djece.

"Objava na Instagram profilu #dannislittlekitchen napisana je iz najbolje namjere, da skrene pažnju na suštinu problema koji je veliki izazov za roditelje, ali bi morao biti i jedan od fokusa obrazovnog sistema da se više razmišlja o kvalitetnoj ishrani djece", kaže Danira.

Šta treba sadržavati zdrava užina djeteta

Kako ističe ova učiteljica, užina djeci treba dati snagu, energiju, pomoći im da lakše prevladaju dnevne zadatke i zato je važno da bude kvalitetna i da se ne preskače. Užina se može prilagoditi uzrastu i preferenciji djeteta, ali treba tijelu dati izvore ugljikohidrata, proteina, masti te vitamina i minerala.

"Finansije su uvijek prvi argument protiv kada je riječ o zdravoj hrani. Tome je vjerovatno pridonio i "healthy food" trend koji hara svijetom već nekoliko godina, ali to su uglavnom marketinški trikovi kojima nas žele potaknuti na kupovinu proizvoda", pojašnjava Šabić.

Uzevši u obzir finansije, Danira preporučuje nekoliko zdravih i istovremeno jeftinih opcija užina: zobene pahuljice sa 1-2 vrste voća, jogurt sa žitaricama, jogurt s voćem, kriške mrkve i krastavca s namazom od leblebija, izljevak s blitvom, domaći muffini s mrkvom i jabukom, domaći slani muffini od heljde sa špinatom, integralno pecivo s ajvarom i zelenom salatom i/ili tanko narezanim krastavcima.

Chia puding, zdrava užina koju mališani prave na Danirinim radionicama košta nepune 2 KM, a za nju je potrebno:

20 g chia sjemenki 0,25 KM, pola šolje mlijeka 0,30 KM ili 0,50 KM ukoliko je riječ o biljnom mlijeku, pola banane 0,20 KM pola jabuke 0,20 KM

1 kivi 0,15 KM 1 kašika granole od sjemenki i žitarica 0,55 KM Ukupno: 1,65 KM/1,85 KM

Radionica u školi kuhanja za mališane
Radionica u školi kuhanja za mališane "Danni's Little Kitchen" (Foto: Facebook)

Edukacija je ključ promjene

"Edukacija i organizacija su ključne kada je riječ o bilo kakvoj promjeni. Nije nimalo lako mijenjati navike koje su generacijama prenošene, kako zbog nas samih, tako i zbog okoline koja će pružati otpor našim promjenama, iako one direktno ne utječu na njih", kaže Šabić te ističe da je ovo spoznala "iz prve ruke".

Kako je kazala, na početku svog puta u edukaciji zdravoj prehrani često se susretala s komentarima: "to je samo faza", "ti samo nešto izmišljaš", "zašto se patiš s tim travkama" i slično.

Međutim, ističe važnost prehrane u razvoju djece te da je promjena tradicionalnih navika posebno važna kada postanete roditelj.

"Kada smo roditelji, sve naše odluke direktno utječu i na našu djecu, što ne znači da se trebamo plašiti da ih donosimo. Mi trebamo biti pozitivan uzor našoj djeci, da se trudimo da budemo zdravi ne samo radi nas već i radi njih", poručuje Danira.

Kako je istakla, djeca najbolje uče kroz primjere, zbog čega roditelji moraju biti posebno oprezni kakvu sliku i putokaz daju svom djetetu te kako će najbolje rezultate postići ako djecu uključe u sam proces odlučivanja o izboru namirnica na svakodnevnom jelovniku.

"Vodite svoju djecu u kupovinu, ali ne kao pasivnog posmatrača već ih uključite u planiranje spiska za kupovinu, predložite im nekoliko zdravih jela za nadolazećusedmicu pa neka se odluče za one koji im se najvišesviđaju. Vi ovdje ustvari upravljate izborom jela, jer nemaloših opcija, ali njima dajete osjećaj važnosti kada misle da su oni imali pravo glasa, a samim time i želju da stvarno ipojedu sve što su izabrali", zaključuje Šabić.