Brojni benefiti
70

Kreće sezona mladog luka: Evo zašto ovu namirnicu trebate uvrstiti u vašu prehranu

N. O.
Ilustracija:Shutterstock
Ilustracija:Shutterstock
Uzevši u obzir da mladi luk već možete pronaći na pijacama, vrijedi istaći niz zdravstveni prednosti koje donosi za organizam.

Bogat je vitaminima i mineralima koji pomažu u prevenciji raznih bolesti, kao i sumporom, bakrom, fosforom, kalijem, magnezijem, kalcijem i manganom.

Može se pripremati na razne druge načine, ali ga je najbolje jesti u svježem obliku zajedno s njegovim dugim zelenim listovima. Među brojnim prednostima koje nosi po zdravlje ističu se:

Sprečava prehladu i gripu - Kako ima antibakterijska i antivirusna svojstva, odličan je lijek za liječenje virusnih infekcija i gripa. Također smanjuje višak sluzi.

Pomaže u varenju - Možete redovno konzumirati mladi luk kako biste povećali brzinu probave ako patite od ekstremnih problema s probavom kao što su gastritis, kiselost, zatvor i drugi poremećaji. Mladi luk sadrži vlakna koja pomažu u kretanju stolice. Liječi natečena crijeva i čini vaš probavni sistem visoko aktivnim. Osobe sa problemima sa varenjem treba da konzumiraju 20-30 grama mladog luka dva puta dnevno, jednom ujutru i uveče.

Snižava nivo šećera u krvi - Istraživanja su pokazala da jedinjenja sumpora prisutna u zelenom luku smanjuju nivo šećera u krvi povećanjem nivoa inzulina. Inzulin je neophodan za transport šećera iz krvotoka do tjelesnih stanica.

Dobar je za vaše oči - Pored karotenoida kao što su lutein i zeaksantin, zeleni luk sadrži vitamin A, koji igra vitalnu ulogu u održavanju normalnog vida i održavanju zdravih i jakih očiju. Također se bore protiv makularne degeneracije, stanja koje rezultira gubitkom vida, te štite oči od upale.

Održava zdravlje vašeg srca - Prisustvo antioksidansa u mladom luku pomaže u sprečavanju oštećenja DNK i ćelijskog tkiva inhibirajući djelovanje slobodnih radikala. Vitamin C pomaže u snižavanju visokog holesterola i krvnog pritiska u telu, što smanjuje rizik od srčanih oboljenja. Jedinjenja sumpora prisutna u ovom luku također pomažu u smanjenju rizika od koronarnih bolesti srca.