Predstavljeno na mapi
15

Ko su najveće pivopije u regiji? Evo koliko litara pijemo godišnje

N. O.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Na Instagram stranici Geografski kutak podijeljena je interesantna mapa koja prikazuje ko su zapravo najveće pivopije u regiji.

Stranica Geografski kutak svakodnevno dijeli zanimljive podatke i infografike koje se tiču geografskih podataka kako vezanih za zemlje svijeta, a tako i regije.

Među posljednjim objavama na ovoj stranici odlučili su na mapi predstaviti ko su to najveće pivopije u regiji.

"Pošto će se u narednim danima vjerovatno popiti makar pola godišnjeg prosjeka, pravi je trenutak za ovu mapu", naveli su uz objavu.

Na mapi je prikazan broj popijenih litara po glavi stanovnika godišnje, a na prvom mjestu u konkurenciji zemalja bivše Jugoslavije je Hrvatska gdje se godišnje popije 72,1 litar piva po glavi stanovnika.

Na drugom mjestu nalazi se Slovenija gdje se u prosjeku pije 69,7 litara godišnje po glavi stanovnika. Slijedi je Crna Gora sa 67,4 litra u prosjeku.

Bosna i Hercegovina je na četvrtom mjestu sa 63,7 litara po glavi stanovnika. Srbija je na pretposljednjem sa 62,2 litra po stanovniku, a ubjedljivo najmanje piva u regiji piju Makedonci gdje se godišnje u prosjeku popije tek 33,5 litara.