Jednostavni trikovi
40

Kako zgusnuti umak bez upotrebe brašna

N. C.
(Foto: Shutterstock)
(Foto: Shutterstock)
Koliko puta vam se desilo da vam je umak ili varivo rijetko, većina posegne za brašno umak zgusnuli. Međutim, nije nužno koristiti brašno da biste dobili na gustoći umaka, možete se poslužiti drugim namirnicama.

Ukoliko želite brzo zgusnuti umak, uvijek možete pomiješati kašiku gustina i dvije kašike vode, potom izmiješati i polako dodavati u umak miješajući. Ipak, ako izbjegavate škrobno brašno, poslužit će i povrće, sjemenke i drugi dodaci.

Pire od povrća

Isplati se imati u zamrzivaču izmiksano povrće poput kuhanog celera, mrkve i peršuna jer također spašava umak ili previše rijetku supu.

Usitnjeni krompir

Gustoću pruža i usitnjeni krompir, izmiksani kuhani grah ili slanutak iz limenke koje za takve slučajeve spremite u špajz kako bi bili nadohvat ruke.

Izmiješane mahunarke

Izmiksano povrće ili mahunarke možete zamrznuti u plastičnim čašama ili kalupima za led kako biste lako mogli odrediti količinu koja vam treba bez čekanja da se otopi.

Mekinje i pahuljice

Supe, variva i umake zgusnite dodavanjem i bešamel sosa, krušnim mrvicama ili zobenim pahuljicama. Pahuljice možete i usitniti pa dodavati prema potrebi, ali i koristiti mekinje. Osim što će spasiti suviše rijedak umak, obogatit će ga i zdravim vlaknima.

Riža umjesto tjestenine

Prilog doprinosi gustoći umaka pa umjesto tjestenine možete odabrati rižu, ječam te proso koji prilikom kuhanja oslobađaju sluz te u kombinaciji s umakom doprinose čvršćoj konzistenciji.

Chia sjemenke

Sjemenke prije dodavanja jelu ostavite desetak minuta u malo vode kako bi nabubrile. Želite li ubrzati postupak, iskoristite toplu ili vruću vodu.