Priprema zimnice
48

Kako napraviti najbolji ajvar

N. C.
(Foto: Shutterstock)
(Foto: Shutterstock)
Vijek trajanja pojedinih sorta voća i povrća nakon zrijevanja je kratak, a da bi tokom zime uživali u ukusnim plodovim potrebno ih je obraditi. Zbog toga krajem ljeta i početkom jeseni mnoge domaćice aktivno spremanja zimnicu.
Postoji puno recepata za ajvar u zavisnosti od područja, svaka regija se drži svoje tradicije. Nijedan recept nije pogrešan, a odabir zavisi o ukusu.

Priprema ajvara zahtjeva dosta vremena, ali i strpljivost, s obzirom da se mora dugo krčkati i istovremeno miješati. U prosjeku za pravljenje ajvara potrebno vam je osam sati. Kako bi osigurali da vaš ajvar traje potrebno je izvršiti konzervanje.

Pravilan omjer

Odabir namirnica vrlo je bitan za ukusnu zimnicu. Stoga ukoliko želite da ajvar bude ukusan, odaberite odgovarajuće plodove. Također, osim kvaliteta ploda bitan je i omjer povrća. Ako ajvar pravite od paprika i patlidžana, onda na tri kilograma paprike ide kilogram patlidžana.

Ostranjivanje sjemenki

Prije pravljenja ajvara potrebno je očistiti paprike i paradajz, ali ne zaboravite ih očistiti sjemenki kako vas ajvar ne bi iznenadio svojom pikantnošću.

Dodavanje soli

Tokom pravljenja ajvara trebate paziti i na pravilan omjer soli. Sol se dodaje postupno, a prije svakog kušanja smjese potrebno je malo ajvara ohladiti na tanjuriću. Proba li se vruć, činit će se bezokusnim, što bi u konačnici moglo rezultirati presoljavanjem.

Ne kuhajte paprike, već ih pecite

Najukusnij ajvar dobit ćete prženjem paprika, a ne kuhanjem. Također, najbolje rezultate dobit ćete ukoliko paprike budete pekli na roštilju. Ne preporučuje se električni roštilj, već drva ili ugljen.

Prekratko pečenje

Opranu i očišćenu papriku i patlidžane stavite na roštilj uz povremeno okretanje. Kad se se kožica počne odvajati, paprika je pečena. Nije dovoljno da samo potamni, ali pazite i da povrće ne zagori.

Postupno hlađenje

Gotov ajvar potrebno je konzervirati. To ćete postići kada teglu ajvara zatvorite steriliziranim poklopcem, a onda je stavite u pećnicu na na 100 stepnjeva na sat do sat i pol. Nakon toga isključite pećnicu i ostavite da se tegle u njoj ohlade. Potom ih izvadite iz pećnice te ih spremite na mračno i hladno mjesto.