Ekstremna hladnoća
67

Kako izgleda ručak na Antarktiku: Zanimljiva fotografija snimljena na -64 stepena Celzijusa

I. S.
Foto: Instagram/thejeffcapps
Foto: Instagram/thejeffcapps
Fotograf Jeff Caps, koji živi na Antarktiku, je objavio zanimljivu fotografiju svog ručka snimljenu na -64 stepena Celzijusa.
Naime, fotografisao je potpuno zaleđene nudle i gazirani sok. Jednu djevojka koja ga prati na Instagramu je zanimalo jesu li se baš ovako zaledili, na šta je on odgovorio da ih ne podupire ništa osim leda, iako je trebalo malo poraditi na tome da izgledaju lijepo.

Jeff inače objavljuje mnoge zanimljive detalje života na Antarktiku. Nedavno je otkrio da nemaju vatromet, ali da ekstremnu hladnoću mogu iskoristiti u svoju korist kako bi napravili zadivljujuće prizore.

Budući da je gotovo 98 posto Antarktika prekriveno ledom, ne iznenađuje činjenica da je ovdje ranije izmjerena temperatura od čak -89 stepena Celzijusa.

Podsjećamo, u novebru prošle godine je kompanija Norse Atlantic Airways saopćila kako je ušla u historiju kao prva aviokompanija koja je avionom Boeing 787 Dreamliner sletjela na Antarktik.

Kako je naveo Norveški polarni institut, ovo je bio najveći putnički avion koji je sletio na ovo područje. Pista na koju je avion sletio duga je tri kilometra te je široka 60 metara.