Uz pomoć sirćeta
52

Kako da vam jagode ostanu svježe i do dvije sedmice: Isprobajte ovaj trik

N. O.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Jednostavan način da jagode duže budu svježe i bez plijesni je da ih operete sirćetom čim ih donesete iz supermarketa, a ako to uradite pažljivo ne bi trebalo utjecati na okus bobica.

Trik koji je podijeljen u objavi na Redditu također funkcioniše i za drugo bobičasto voće kao što su maline i borovnice, a sve što vam treba je malo sirćeta, hermetički zatvorena posuda za skladištenje i malo strpljenja.

U objavi korisnik foruma je podijelio: "Volim jagode i kupujem ih pri svakom odlasku u supermarket. Međutim, izgleda da traju najviše dan-dva, obično se pokvare prije nego što se pojedu i veliki su rasipnik novca. Moja starija komšinica mi je dala ovaj savjet prije dvije sedmice i 'promijenio je igru'".

Prvo napravite otopinu sastavljenu od vode i sirćeta po izboru, a zatim dobro operite bobičasto voće s njim prije nego što ih pustite da se potpuno osuše na kuhinjskom pultu - ovaj korak je ključan i može potrajati sat ili dva kako bi bobice bile potpuno osušene.

Zatim uzmite hermetički zatvorenu posudu, na primjer, staklenu teglu, i napunite je svojim opranim i osušenim bobicama prije nego što je stavite u frižider. Kao dodatnu mjeru predostrožnosti, također možete staviti komad kuhinjskog ubrusa na dno posude, koji će upiti svu prisutnu dodatnu vlagu i spriječiti da vaše bobičasto voće postane pljesnivo.

Ova metoda pomaže u sprečavanju širenja plijesni koja se pojavi na bilo koju drugu bobicu u posudi, ali ako uočite jednu ili dvije bobice koje su počele trunuti, pokušajte ih ukloniti što je prije moguće, a ostatak vaših jagoda bi trebao ostati svjež oko dvije sedmice.