Istraživanje
0

Kafa nije lijek za pijanstvo

SRNA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Ispijanje šolje kafe možda je najgora stvar koju možete da uradite ukoliko želite da se otrijeznite poslije konzumiranja alkohola, objavili su naučnici.

Istraživanja na miševima pokazala su da kafa može da stvori osjećaj otrežnjenja, ali da je to samo iluzija, prenosi BBC.

U stvarnosti, pijane osobe koje popiju kafu kao rezultat teže će zaključiti da su i dalje u alkoholisanom stanju.

Studija, koju je sproveo Tample univerzitet u Filadelfiji, objavljena je u žurnalu "Bihevioralna neuronauka".

Vođa istraživanja doktor Thomas Gold kaže da je veoma važno raskrinkati mit o tome da kafa ubrzava otrežnjenje, jer to može da dovede do donošenja pogrešnih odluka sa katastrofalnim posljedicama.

Uprkos raširenom vjerovanju da se uz kafu i alkohol može ostati budan cijele noći, svi dokazi ukazuju na postojanje ozbiljnog rizika u slučaju miješanja ove dvije supstance.

Naučnici su davali miševima alkohol i kofein u različitim kombinacija i potom testirali njihovu sposobnost da pronađu prolaz kroz lavirint u kome se na određenim tačkama aktivira snažan zvuk ili jako svjetlo.
Utvrđeno je da su životinje pod dejstvom alkohola bile opuštenije, ali manje sposobne da izbjegnu neprijatna iznenađenja. Miševi kojima je davan kofein bolje su se snalazile u laviirntu, ali su bile napetije.

Pod kombinovanim dejstvom alkohola i kofeina životinje su bile opuštene i relativno razbuđene, ali i dalje nesposobne da zaobiđu neočekivane šokove.