Savjeti britanskih stručnjaka
0

Još jedan vodič ishrane za zdrav i ugodan život

Sarajevo-x.com
Britanska Nutricionistička Fondacija objavila je u utorak listu prehrambenih namirnica koje pomažu u zaštiti našeg organizma, a njeni autori vjeruju kako će osobe koje se budu strogo pridržavale ovih savjeta u budućnosti sebi obezbijediti život bez napornih bolesti. Da li Britanci samo ponavljaju već opšte poznate činjenice ili nude neka revolucionarna rješenja, procijenite sami.

Grupa nutricionističkih stručnjaka sa nekoliko uglednih univerziteta poput Oxforda i Surreyja pažljivo su, tokom više od tri godine, sastavljali vodič za zdrav život u kojem su ponudili mnoštvo korisnih savjeta o tome kako odgovarajućom ishranom zaštiti vlastite oči, mozak, kosti i srce te kako izbjeći opasne bolesti poput dijabetesa i raka.

"Potrebne su hitne mjere kako bismo svima nama osigurali bolje fizičko i psihičko zdravlje u kasnijoj fazi našeg života, te kako bismo se radovali penziji i starosti, a ne strahovali pri samoj pomisli na ono što nas čeka", izjavila je za Daily Telegraph generalna direktorica British Nutrition Foundationa Judy Buttriss.

Među prehrambenim namirnicama koje britanski nutricionisti preporučuju za zdravo srce svakako se ubraja hrana bogata zdravim masnoćama, topivim vlaknima i kalijem, poput biljnog ulja, krompira, korjenastog povrća, ribe, zobi, orašastih plodova i mlijeka.

Ako ne želite imati problema sa srcem i mozgom vodite računa da redovno konzumirate ribu, meso, jaja, lisnato povrće i naravno orašaste plodove, kako biste svom organizmu osigurali potrebne količine vitamina B12 i folne kiseline. Također se preporučuje i alkohol, ali u umjerenim količinama.

U novom vodiču za zdravlje kostiju neophodan je vitamin K kojim je bogato zeleno lisnato povrće, jetrica, brokule i šparoge. S druge stane, masnija riba, jaja, margarin i žitarice odlične su za vaše kosti i mišiće, jer sadrže vitamin D.

Za dobru krvnu sliku ključno je željezo, pa stručnjaci savjetuju da vaš jelovnik, osim svega gore navedenog, što češće sadrži grah i sušeno voće. Ako niste do sada to znali, vašim očima potreban je lutein, stoga nemojte izbjegavati kivi, grožđe, špinat i kelj.

Ako želite da vam blistavi osmijeh što duže potraje, zapamtite da je vašim zubima potreban fluorid kojeg možete pronaći u vodi, čaju i svakako ribi.

Na listi prehrambenih namirnica za zdravlje svih tjelesnih sistema našli su se paradajz, papričice, kupus, agrumi, dinja, tamnozeleno, žuto i narandžasto voće i povrće.

"Pravilna ishrana i fizička aktivnost možda vam neće produžiti život, ali može poboljšati kvalitet života u budućnosti. Nikada nije kasno učiniti određene promjene u vlastitom životu i svakako ohrabrite vlastitu djecu i unuke da na vrijeme razmišljaju o tome", preporučuje profesorica Buttriss.