Gastro
0

Jelovnik od buba je spas za čovječanstvo

SRNA
Holandski naučnik Arnold van Huis smatra da bi uvođenje buba u prehranu čovjeka riješilo problem gladi u svijetu, spasilo amazonske kišne šume, poboljšalo zdravlje ljudi i umanjilo globalnu emisiju karbon dioksida.

Globalna kriza sa nedostatkom hrane bila bi prevaziđena ako bi ljudi počeli da jedu crve, skakavce i ostale insekte. To bi pomoglo i u rješavanju problema smanjenja obradivih poljoprivrednih površina i resursa vode za piće, smatra ovaj profesor sa Univerziteta u Wageningenu.

On planira da objavi kuvar sa receptima za jela spremljena od buba, kako bi podstakao njihovo unošenje u ishranu.

"Djeci nije problem da jedu insekte, ali jeste odraslima, sa razvijenim navikama u prehrani. Oni mogu da se predomisle samo ako probaju insekte i steknu iskustvo. Problem je psihološke prirode", izjavio je Van Huis.

On je organizovao predavanja, degustacije i časove kulinarstva sa profesionalnim kuharom koji mu pomaže u promovisanju jela sa bubama koje su uzgojene na holandskoj farmi insekata.

 Kuhar Henk van Gurp, koji je sastavio recepte za slanu pitu i čokoladne praline od crva, smatra da ove proteinske sastojke ne treba prikrivati, pa crvima posipa fil za pitu i čokoladu.

"Pokušavam da pripremim svoju hranu tako da ljudi vide šta jedu. Kada vodeći međunarodni kuvari jednom budu počeli da prave ovakva jela, ostali će ih pratiti", izjavio je Van Gurp.
Skakavci su popularna grickalica u azijskim zemljama, poput Tajlanda i Vijetnama, ali ih nema na meniju u evropskim zemljama. 

Van Huis kaže da Evropljani treba da razmotre insekte kao alternativan izvor proteina, jer ih u njima ima u procentu do 90 posto, za razliku od govedine, koja sadrži 40 do 70 posto proteina.