Jelo "Didžkukuliai" se teško izgovara, ali je priprema mnogo jednostavnija
Za njihovu pripremu potrebna su vam tri kilograma krompira, dvije male kašike soli i onoliko skrobnog brašna koliko mislite da vam je potrebno.
Za punjenje vam je potrebno 500 grama mljevenog mesa, jedna mala kašika soli, pola male kašike bijelog luka u prahu i dvije kašike hladne vode. Skuhajte pola kilograma krompira pa ga ostavite da se hladi, a zatim ostatak sirovog krompira naribajte, zamotajte u krpu i istisnite tekućinu.
Skuhani krompir zgnječite u pire, pomiješajte s naribanim sirovim, posolite, pa malo izmijesite i oblikujte u kuglu. Za punjenje pomiješajte sastojke, stavite komad po komad tijesta u ruku, napunite mesom i preklopite oblikujući loptu duguljastog oblika.
Naposlijetku, kuhajte 40 minuta u vodi, a zatim poslužite s vrhnjem.