Bez grižnje savjesti
9

Jednostavno i brzo napravite zdrave kekse od zobenih pahuljica bez šećera

E. Sk.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Samo zato što pokušavate jesti manje šećera ne znači da vaš desert mora biti totalno bezukusan. Potpuno je moguće napraviti svoje omiljene slatke poslastice s manje dodanog šećera ili čak potpuno bez šećera, a da budu ukusni i zdravi.

Ključ je u zamjeni uobičajenih sastojaka poput stolnog šećera, meda ili javorovog sirupa ukusnim sastojcima. Zobene pahuljice sve su češće na meniju onih koji teže zdravoj prehrani. Obiluju vlaknima, kompleksnim ugljikohidratima, proteinima i beta glukanom. Osim toga, snižavaju holesterol i blokiraju apsorpciju masti u crijevima.

Osim što predstavljaju idealan doručak jer nemaju visok glikemijski indeks pa vas duže drže sitim, za međuobrok ili desert kvalitetan su izbor zdravi keksi od zobenih pahuljica.

Sve što vam je potrebno jeste nekoliko sastojaka i dobra volja, a vaši keksići će biti brzo gotovi.

Keksi od zobenih pahuljica bez šećera idealan su međuobrok u periodu mršavljenja, u slučaju dijabetesa i promjene prehrane.

Sastojci:

Troje jaja, jedna šoljica sitnijih zobenih pahuljica, jedan decilitar vode, jedan decilitar nemasnog mlijeka, pola čajne kašičice cimeta, jedna čajna kašičica meda, stevije po želji, jedna sitno nasjeckana jabuka, komadići tamne čokolade.

Priprema:

Pomiješajte sve sastojke. Kašičicom oblikujte kekse i slažite ih u kalup obložen papirom za pečenje. Pecite 15-20 minuta na 180 stepeni. Pred kraj pospite komadićima čokolade.