Recept Ševale Hodžić
17

Jednostavni i ukusni kolačići koji odlično idu uz kafu ili čaj

Klix.ba
Foto: Instagram/Lala Food Land
Foto: Instagram/Lala Food Land
Rijetke su osobe koje uspijevaju odoljeti slatkišima, naročito uz popodnevnu kafu ili čaj. U trenucima opuštanja, kada nakon napornog dana ispijamo topli napitak koji volimo, slatkiši su za većinu nas neizostavni, barem jedan ukusni, mirisni kolačić. Ševala Hodžić ima odličan prijedlog za jedan takav slatkiš koji i sama često priprema.

Ističe da je priprema veoma jednostavna, a da će miris kolačića privući i komšije da vam se pridruže u ispijanju kafe.

Da biste napravili ukusne kolačiće potrebno vam je: 1 jaje, 1/3 šolje putera indijskog oraha (ili bilo kojeg drugog putera od orašastih plodova), 2 supene kašike kokosovog ulja, 1 supena kašika vode, 1 velika šolja bademovog brašna, 1 velika kašika kokosovog brašna, 1/2 čajne kašike praška za pecivo, 1/2 čajne kašike sode bikarbone, 1 čajna kašika cimeta, 1 supena kašika javorovog sirupa i crna čokolada.

Rernu upalite na 160 stepeni i ostavite da se ugrije dok vi pripremite smjesu. U zdjeli pomiješajte bademovo i kokosovo brašno, prašak za pecivo, cimet i sodu bikarbonu. U drugoj zdjeli pomiješajte jaje, puter indijskog oraha, javorov sirup, vodu i kokosovo ulje.

Tečnu smjesu dodajte suhoj smjesi i miješajte kašikom nekoliko minuta. Nakon toga dodajte crnu čokoladu te rukama oblikujte kolačiće veličine koju želite. Na pleh za pečenje stavite papir za pečenje i poredajte kolačiće. Pecite ih u rerni na 160 stepeni 15-20 minuta ili dok ne dobiju zlatnu boju.

Više recepata potražite na Instagram profilu Lala Food Land.