Odličan i topao i hladan
4

Iznenadite goste sočnim kolačem od jabuka i đumbira po britanskom receptu

Klix.ba
Foto: Jonathan Lovekin/The Observer
Foto: Jonathan Lovekin/The Observer
Mnogo je recepata za kolače i torte od jabuka, ali kada vam treba neka posebna poslastica kojom biste iznenadili goste, razmislite o sočnom kolaču od đumbira i jabuka po receptu britanskog kuhara Nigela Slatera.

Za pripremu kolača potrebno je 350 grama slatkih jabuka, mljeveni đumbir, 40 grama putera, od 50 do 60 grama smeđeg šećera, četiri jaja, pola litra slatkog vrhnja s više mliječne masti, 125 mililitara punomasnog mlijeka, prstohvat cimeta u prahu te malo muškatnog oraščića.

Kako biste napravili kolač od đumbira, prvo zagrijte pećnicu na 180 stepeni celzija. Potom umutite 120 grama margarina i stotinu grama šećera dok ne dobijete svijetlu kremu.

Izmiješajte otprilike 200 grama prosijanog brašna, malo soli, malo sode bikarbone, pola kašike mljevenog đumbira i pola kašike mljevenog cimeta. U smjesu od margarina i šećera potom lagano sipajte oko 125 mililitara vode koju ste prethodno doveli do prokuhavanja, te brašno s ostalim sastojcima. Važno je da naizmjenično dodajete zagrijanu vodu i brašno, dobro miješajući smjesu nakon svakog dodavanja. Kolač pecite na 180 stepeni od 35 do 40 minuta.

U pojedinim prodavnicama može se kupiti gotov kolač od đumbira koji se također može koristiti prilikom pripreme Slaterovog kolača sa đumbirom i jabukama.

Kolač po receptu britanskog kuhara također pecite na otprilike 180 stepeni.

Prvo ogulite jabuke te ih izrežite na četiri dijela. Uklonite peteljke i košpice. Zatim svaku četvrtinu jabuke izrežite vodoravno na tri dijela.

Otopite maslac u plitkoj tavi na umjerenoj toploti te dodajte jabuke i pustite ih da se krčkaju od osam do deset minuta, sve dok ne počnu omekšavati. Pažljivo ih prevrnite.

U međuvremenu možete napraviti kremu. Umutite jaja u većoj posudi. Dodajte u njih slatko vrhnje i mlijeko, a potom i pedesetak grama smeđeg šećera, cimet i muškatni oraščić. Ovu smjesu nakon miješanja sipajte u posudu za pečenje.

Razrežite kolač od đumbira na velike kocke i razbacajte ih po posudi u koju ste sipali kremu. Zatim dodajte i kriške jabuke i kolač pospite ostatkom smeđeg šećera. Pecite kolač od 35 do 40 minuta. Nakon pečenja ostavite da se slegne 15 minuta. Poslužite kolač topao, iako je vrlo dobar i ohlađen.