Ne želite se udebljati
9

Izbjegavajte ova tri visokokalorična sastojka kafe

N. C.
(Foto: Shutterstock)
(Foto: Shutterstock)
Mnogi od nas uživaju u jednoj ili više šoljica kafe svaki dan. I srećom, ovaj energizirajući napitak može imati koristi za zdravlje sve dok ne dodajete nezdrave sastojke.

U svom čistom obliku, kafa je niskokalorični napitak prepun antioksidansa. Međutim, dodavanje određenih visokokaloričnih sastojaka može ga pretvoriti u skriveni izvor šećera i masti, što potencijalno dovodi do sporijeg metabolizma i debljanja.

Neki od najgorih sastojaka kafe debljaju te bi vas mogli sputavati u ostvarivanju ciljeva mršavljenja. Tu se ubrajaju šlag, mlijeko, aromatizirani sirupi, vrhnje te su neki od najgorih izbora koje treba izbjegavati ako želite ravniji stomak.

Šlag

Ponekad se kafa pretvori u slatku poslasticu, a koji je ukusniji način da se sve to dopuni od ukusnog šlaga? Nažalost, bolje je da preskočite ovaj preliv ako pokušavate da skinete koji kilogram.

Često se dodaje kako bi se napici od kafe učinili ugodnijim, šlag ima mnogo zasićenih masti i kalorija. Redovna konzumacija može doprinijeti povećanju tjelesne masti, što može usporiti metabolizam s vremenom.

Punomasno mlijeko

Ako uživate u kafi sa kremom, mogli biste redovno puniti svoju šoljicu gustim vrhnjem i punomasnim mlijekom.

Iako su mliječni proizvodi dobar izvor esencijalnih nutrijenata, masno vrhnje i punomasno mlijeko imaju puno kalorija i zasićenih masti, što može dovesti do debljanja i negativno utjecati na metaboličko zdravlje.

Umjesto toga, pokušajte odabrati biljne opcije poput bademovog i zobenog mlijeka. Manje kalorija i masti, ove alternative su blaže za vaš struk i metaboličko zdravlje.

Sirupi i aromatizirani umaci

Volimo aromatizirani latte jednako kao i drugi tip – vanilija, karamela, čokoladni sos, ali tužna istina je da će aromatizirani sirupi i umaci u vašem omiljenom specijalnom napitku vjerovatno utjecati na vaš struk i metabolizam ako stvorite naviku da ih naručite.

Ovi sastojci sadrže velike količine rafiniranih šećera, što može dovesti do insulinske rezistencije. Rezistencija na inzulin smanjuje sposobnost tijela da reguliše šećer, usporava metabolizam i povećava rizik od dijabetesa.