{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Istraživanje pokazalo da navika ispijanja kafe šteti okolišu

12.6.2017. u 08:17
16
23
Istraživanje pokazalo da navika ispijanja kafe šteti okolišu
16
Istraživanje pokazalo da navika ispijanja kafe šteti okolišu
Foto: Ilustracija
Nova studija pokazala je da navika ispijanja kafe šteti okolišu. S obzirom na to da ljudski organizam ne može procesuirati sav kofein, višak izbacuje kroz urin koji odlazi u zemlju i dolazi u kontakt sa životinjama. Istraživanja su pokazala da su životinje koje su izložene kofeinu podložne stresu i njihov DNK je podložan mutiranju.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Stručnjaci su, po uzorcima, došli do saznanja da kofein lako stiže i do ruralnih predjela i ugrožava životinje.

Tim Regionalnog odbora za kontrolu kvalitete vode iz San Diega pronašao je tragove kofeina i u divljini. S obzirom na to da u Sjevernoj Americi nema prirodnih izvora kofeina, nameće se zaključak da je to posljedica ljudske konzumacije kofeina.Naučnici su prikupljali uzorke od 2008. do 2015. godine u regiji San Diega. Uzorci su uzeti iz sirovine otpadnih voda i obrađene vode u urbanim područjima. Nakon analize vode, tim je zaključio da je i urbana voda imala tragove kofeina, što je bilo i očekivano.

Uzorci iz netretirane kanalizacije imali su između 0,052 i 8,5 mikrograma po litru, a oni koji su oblikovali septičke sisteme kreću se od 0,029 do 1,19 mikrograma po litru.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: