Bogata vlaknima
90

Iskoristite sezonu tikve, nepravedno zanemarene "domaće banane"

Klix.ba
Nepravedno zanemarena “domaća banana” – tikva, odličan je izvor vitamina, minerala i drugih važnih materija zimi. Ima malo kalorija a lako se vari. Bogata je biljnim vlaknima, posebno pektinom, pa veoma povoljno djeluje na organizam.

Tikva sadrži manju količinu bjelančevina, ugljenih hidrata i masti. Od vitamina, tu je karotin ili provitamina A, C, E i K vitamin, vitamini iz grupe B, i to B1, B2 i B6, zatim nijacin, folna kiselina. Od minerala, bogata je kalijumom (zbog čega ima isto tako povoljna svojstva kao i banana), fosforom, kalcijumom i željezom.

Sadrži i pektin, celulozu, kao i druga biljna vlakna. Tikva se preporučuje i kod redukcijone dijete, jer ima samo 26 kcal na 100 gr, sjemenke 467 cal na 100 grama, a ulje od bundeve 879 cal na 100 grama.

O značaju, djelotvornosti i upotrebi tikve za naš portal piše Amela Ivković O'Reilly, članica Udruženja nutricionista Irske, Udruženja nutricionista Velike Britanije, Kraljevskog medicinskog udruženja Velike Britanije i Dip. NT, M.B.A.N.T M.N.T.O.I M.R.S.M, koja je za sve pripremila i recept za čokoladni brownie s ovim voćem.

Zdravstvene prednosti

Tikva ili bundeva je idealna namirnica za osobe koje imaju probleme sa želucem i crijevima. Zbog velike količine vlakana koju sadrži pomaže protiv konstipacije, ublažava tegobe kod upale debelog crijeva.

Ona je i diuretik, pa se preporučuje kod upale mokraćnih kanala, bubrega, problema sa žuči. Pomaže i smanjuju holesterola u krvi, a preporučuje se i u ishrani onih koji pate od gihta ili reumatskih problema.

Amela Ivković O'Reilly
Amela Ivković O'Reilly

Danas se zna da beta karotin, kojim tikva obiluje, ima višestruko zaštitno djelovanje na naš organizam. On blokira dejstvo slobodnih radikala i tako direktno sprečava oštećenje ćelijske DNK strukture, djeluje kao jak antioksidant, što znači da stopira razvoj superoksida i peroksida. Dnevna doza potrebna organizmu je od sedam do 10 mg. Preventivno se koristi jer smanjuje rizik od pojave raka grla, jednjaka, želuca i grlića materice.

Sjeme tikve

Sjemenke tikve su bogate zdravim mastima i sadrže niz korisnih sastojaka: od celulozu, pektin, fitosterin, fitin i salicilnu kiselinu. Sjemenke bundeve mogu da se grickaju, dodaju pecivu ili salatama. Također, bundevin puter, koji se sastoji od blendiranih bundevinih sjemenki, izuzetno je zdrav namaz, koji se može koristiti umjesto mliječnog putera ili margarina.

Tikvino ulje

Hladno cijeđeno ulje od sjemenki tikve daje salatama posebno bogat ukus i veoma je zdravo. Veoma je lako varljivo i koristi se za pripremu salata. Tamnozelene je boje, sadrži esencijalne kiseline: oko 45 posto linoleinske, 25 posto oleinske, 30 posto palmitinske i stearinske, ali i lecitin, koji je prirodni emulgator koji čisti krvne sudove.

Priprema bundeve

Najjednostavniji oblik pripreme tikve je pečenje u rerni. Tada se kora ne odstranjuje, a dužina pečenja zavisi od debljine ploda. Pečena tikva prelivena sa malo meda i posuta cimetom izuzetno je zdrav zimski slatkiš.

Tikva može i da se ispohuje, od nje se mogu praviti kroketi, supe, čorbe, i variva.

Supa od tikve/bundeve

Sastojci:

1 tikva u veličini od oko 300 grama 2 velike supene kašike maslaca ili putera od kokosa 1 srednje veliki crveni luk, nasjeckan 6 šoljica temeljca muškatni oraščić so i mljeveni crni biber

Priprema

Tikvu narežite na trakice od 2,5 centimetra, a u većem loncu otopite maslac. Otopljenom maslacu dodajte narezani luk i pirjajte dok ne opusti, a zatim ubacite tikvu i temeljac. Sve zajedno treba kuhati 15 do 20 minuta dok tikva ne omekša. Kada je supa gotova sve zajedno usipajte u blender i sve dobro izmisksajte. Stavite malo muškatnog oraščića, soli i bibera pa poslužite.