Odličan prilog
8

Iskoristite ostatke riže i napravite ukusni punjeni paradajz

Dž. L.
Foto: Deirdre Rooney/Hachette Australia
Foto: Deirdre Rooney/Hachette Australia
Riža je jedna od najsvestranijih i najiskoristivijih namirnica, ali ipak se često čini kako ne znamo šta učiniti s njenim ostacima. Autorica serije kulinarskih knjiga Amelia Wasiliev preporučuje da uz ostatke riže i paradajz uvijek možete napraviti odličan zdravi prilog.

Za pripremu ovog brzog jela potrebno vam je svega pet minuta, a kuhanje traje otprilike sat vremena.

Kako biste servirali prilog za šest osoba, potrebno vam je šest komada paradajza od otprilike 200 grama, dvije kašike ekstra djevičankog maslinovog ulja, jedno čehno isjeckanog bijelog luka, šest isjeckanih listova bosiljka, 150 grama ostatka kuhane riže, 30 grama tvrdog sira te soli i bibera po želji.

Zagrijte pećnicu na 180 stepeni celzija i lagano uljem premažite tepsiju za pečenje. Vrhove paradajza prerežite te kašikom izvadite njihovu unutrašnjost i stavite u zdjelu.

Potom u tavi zagrijte ulje i prepržite bijeli luk pet minuta. Dodajte unutrašnjost paradajza sa bosiljkom i kuhajte ovu smjesu pet minuta. Nakon toga uklonite smjesu sa vrućine, dodajte rižu i sir, začinite po želji i dobro promiješajte.

Svaki paradajz napunite pripremljenim punjenjem i poredajte na nauljenu tepsiju za pečenje. Poklopite ih dijelovima koje ste odrezali na početku. Tako napunjeni paradajz pecite 50 minuta ili dok ne dobije zlatno smeđu boju.