Zdravo i ukusno
39

Ideja za ručak: Tursko jelo karniyarik probudit će sva vaša čula

S.H.P.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Turska kuhinja poznata je po dugoj tradiciji, a njena jela su obično puna začina i povrća. Karniyarik je punjeni patlidžan, a smjesa kojom se puni sastoji se od faširanog mesa, luka, bijelog luka, peršuna i začina.

Možete ga služiti s pire krompirom ili s kuhanom rižom.

Sastojci koji će vam biti potrebni za pripremu ovog jela:

250 gr mljevenog mesa 4 patlidžana 125 ml maslinovog ulja 2 glavice luka 5 čehna bijelog luka 2 paprike 3 paradajza 50 ml paradajz sosa

malo peršuna biber so

Način pripreme:

Patlidžane presijecite uzduž i izdubite po sredini. Pržite ih pet minuta na zagrijanom maslinovom ulju. Nakon što ste ih propržili stavite ih na papirni ubrus da upije višak masnoće.

Na istom ulju na kojem ste pržili patlidžane propržite sitno isjeckani crni i bijeli luk te paprike koje ste prethodno isjeckali na kockice. Poslije pet-šest minuta dodajte mljeveno meso i paradajz sos, dodajte i dva sitno isjeckana paradajza. Začinite biberom i solju, a potom dodajte i sitno isjeckan peršun. Dinstajte desetak minuta.

U pleh poredajte patlidžane i punite ih smjesom. Preostali paradajz isjecite na kolutove i stavite ga preko patlidžana. U pleh nalijte vodu. Prekrijte folijom i pecite 35 minuta na 200 stepeni.

Ukoliko ste ljubitelj bijelog luka, patlidžane nakon što su se ispekli možete preliti sosom od jogurta i bijelog luka.