Ukusno i zdravo
3

Idealan doručak kojim je najbolje započeti dan

E. Sk.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Zdravim i bogatim doručkom kvalitetno započnite dan, savjetuju nutricionisti. Preskakanje doručka vodi prejedanju.

Kako savjetuju stručnjaci, idealan doručak je mješavina proteina, masti, vlakana, ugljikohidrata i namirnica koje imaju antiupalno dejstvo. Ne samo da je ova kombinacija prepuna nutrijenata, ona nas dugo čini sitima.

"Najbolje je doručkovati kombinaciju dobrih ugljikohidrata i vlakana s nešto proteina", objašnjava nutricionistica Erica Giovinazzo.

Zobene pahuljice odličan su izbor. Sadrže beta-glukan, čuvar su imuniteta i polisaharid koji pomaže smanjiti holesterol kada se konzumira redovno, što je sasvim dovoljno razloga da upravo zobene pahuljice jedemo za doručak.

Zobene pahuljice bogate su omega-3 masnim kiselinama, folatima i kalijem. Osim toga, zobene pahuljice su prirodne i gotovo neprerađene, a sastoje se od zobi koja obiluje vlaknima, a koja usporavaju probavu ugljikohidrata, čime se smanjuje nivo šećera u krvi, što u konačnici izaziva osjećaj sitosti nakon zobenog obroka. Osim vlakana, zobene pahuljice predstavljaju i izvrstan izvor kompleksnih ugljikohidrata, a najbolje od svega je da u samo 100 grama sadrže 347 kalorija.

Zobene pahuljice mogu se pripremati na mnogo različitih načina pa pustite mašti na volju.