Jeste li probali mici?
38

I Rumuni ćevape "za trku" imaju: Prave se od više vrsta mesa, a posebnu aromu im daju začini

L. R.
© Shutterstock
© Shutterstock
Mici (ili mititei) su mesni specijalitet koji je najsličniji dobro poznatim ćevapima. Pravi se od različitih vrsta mljevenog mesa, koje uključuje kombinaciju janjetine, govedine i svinjetine, a dodaju se i začini kao što su: bijeli luk, anis, korijander, biber i majčina dušica.
Jedna teorija navodi da su mici nastali u jednom restoranu u Bukureštu kada je kuharima ponestalo crijeva za kobasice pa su ih počeli praviti na ovaj način kako bi nahranili gladne goste.

Dok, druga teorija navodi da je recept došao od Turaka kada je Osmansko Carstvo bila velika sila. U svakom slučaju, oni su prilagodili mici prema vlastitom okusu pa su dodali svinjsko meso i druge začine, baš kao što u BiH možete pronaći različite verzije ćevapa.

U prijevodu znači male, što se odnosi na manju verziju kobasica koje su tada služili.

Obično se smatraju "uličnom hranom" zbog toga što se brzo pripremaju i peku na roštilju pa samim time često su sastavni dio rumunjske kuhinje. Vremenom su postali jedno od omiljenih obroka pa ih Rumuni vole jesti i na druženjima u prirodi.

"To je mesno jelo koje se susreće u više zemalja na Balkanu, ali svaka koristi svoju mješavinu začina. Mici (mititei) su ukusan ljetni užitak. Dok se Amerikanci okupljaju kako bi uživali u hamburgerima i hot-dogovima, Rumuni se okupljaju kako bi uživali na mici i mesu s roštilja", navela je food blogerica Gabriela na svom blogu The Bossy Kitchen.

Za razliku od ćevapa koje jedemo u BiH, služe se uz senf, pecivo, pomfrit i salatu od svježeg paradajza i zelene salate, a kao piće uglavnom se servira hladno pivo.

Najbolje je da meso pripremite noć prije kako bi se svi sastojci dobro povezali, a pored začina, važno je dodati i malo sode bikarbone. Kod mesa je važno da bude malo masnije kako bi prilikom pečenja bili sočniji.