|

Hladno pripremljena kafa pravo je osvježenje, a ima i brojne zdravstvene prednosti

Hladno pripremljena kafa pravo je osvježenje, a ima i brojne zdravstvene prednosti
33
Klix.ba
27.5.2019. u 19:58
41
komentara
33

dijeljenja
Hladno pripremljena kafa pravo je osvježenje, a ima i brojne zdravstvene prednosti Ilustracija: Shutterstock
Hladno pripremljena kafa je posljednjih godina hit širom svijeta. pravo je osvježenje u toplim danima koji slijede, a istraživanja su pokazala da konzumiranje kafe pripremljene s hladnom vodom ima brojne zdravstvene prednosti.
Hladno pripremljena kafa priprema se s hladnom vodom (voda se ni u jednom trenutku ne zagrijava) i razlikuje se od ledene kafe. Konzumiranje hladno pripremljene kafe ubrzat će vaš metabolizam istovremeno povećavajući brzinu sagorijevanja masnoća u organizmu.

Osim toga, hladno pripremljena kafa pozitivno će utjecati na vaše raspoloženje, smanjiti rizik od depresije i poboljšati rad mozga. U isto vrijeme, hladno pripremljena kafa može smanjiti rizik od srčanih bolesti jer sadrži spojeve (među kojima su kofein, fenolni spojevi, magnezij, trigonelin, kinide i lignane) koji povećavaju osjetljivost na inzulin, stabiliziraju šećer u krvi i snižavaju krvni pritisak.

Ilustracija: Shutterstock Ilustracija: Shutterstock


Također, hladno pripremljena kafa može smanjiti rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 jer regulieše hormone u probavnom sistemu koji kontrolišu i usporavaju probavu održavajući na taj način stabilan šećer u krv.

Stručnjaci vjeruju da hladno pripremljena kafa smanjuje rizik i od Parkinsonove i Alzheimerove bolesti. Također ističu da hladno pripremljena kafa zbog nižeg nivoa kiselosti neće uzrokovati probavne smetnje i žgaravicu do kojih dolazi prilikom konzumiranja obične kafe.

Hladno pripremljenu kafu je veoma lako napraviti - potrebno vam je oko 226 gr zrnaca kafe i 480 ml (otprilike dvije šolje) vode. Potopite zrnca kafe u vodu i držite ih u frižideru 12 do 20 sati. Nakon toga procijedite tekućinu kako biste dobili koncentrat za svoju kafu. Kada vam se pije dodaje 1/2 šolje hladne vode u 1/2 šolje koncentrata za kafu. Po želji dodajte led, mlijeko ili vrhnje.
Prijavi grešku


Komentari (41)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...