Koji je pravi razlog?
26

Goran Milić začuđen cijenama u bistrou u Slanom: Koncentriraniji promatrač opazit će nelogičnost

I. S.
Foto: Pixsell/Sanjin Strukić
Foto: Pixsell/Sanjin Strukić
Novinar Goran Milić podijelio je na društvenim mrežama cjenovnik iz bistroa u Slanom te ukazao na nelogičnost.

"Koncentriraniji promatrač opazit će nelogičnost da cjenik u bistrou Bite bay u Slanom nudi čašu od jednog decilitra bijelog (i crnog) vina po 2,20 eura, a bocu tog istog vina od jednog litra po 24 eura. Logično čuđenje - zašto bi bilo jeftinije donositi 10 puta po jednog decilitra vina od jednokratnog serviranja boce od jednog litra?", upitao je.

Dodao je da će onoga ko prvi pogodi pravi razlog (a iz ugostiteljovog ugla gledanja je opravdan) častiti kafom, kiselom i čašom od jednog decilitra bijelog ili crnog u Slanom ili Zagrebu, bilo gdje.

Pratitelji su u komentarima iznijeli različite teorije vezane za spomenute cijene.

"Možda ima u ponudi dva različita pakovanja vina. Možda ima povoljniju butelju od dva litra koju mu se isplati prodavati po jedan decilitar po jeftinijoj cijeni jer je nabavna cijena jeftinija od standardne, popularnije od jednog litra istog vina", naveo je jedan pratitelj.

"Dobra ideja, ali ovdje je razlog nešto drugo", odgovorio je Milić.

Drugi je pak naveo da konobar svaki put mora doći i provjeriti je li gost popio pa mu iznova sipati ako jeste.

"Troši puno vremena na serviranje boce i obilaska stolova, zato je skuplja boca nego deca po deca. Pošteda radne snage", napisao je.

"Ugostitelj odgovara: Ipak je teže posluživati jednu po jednu čašu od jednog decilitra, svaki put je mijenjati i donositi vino u novoj, čistoj čaši. Gazda lokala kaže - nije to razlog", napisao je Milić, koji još uvijek nije otkrio tačan odgovor.