Već ima milion pregleda
569

Food bloger iz Sarajeva dokazao da postoji "burek sa sirom" i sve oduševio: Ovo treba pekarama

I. B.
Neno je ponovo oduševio svoje pratitelje (Foto: Screenshot)
Neno je ponovo oduševio svoje pratitelje (Foto: Screenshot)
Neno Svjetlanović, gastro kreativac sa adresom u Sarajevu, proslavio se svojim receptima i odličnim smislom za humor koji njegovi pratitelji mogu pratiti na Instagram profilu pod nazivom "nenocooks". Sada je dobio neobičan zahtjev, a koji je ispao neočekivano dobar.
Neno je na društvenim mrežama podijelio snimak recepta za "burek sa sirom", ispunivši tako zahtjev svog obožavatelja.

Iako je isprva, "osuđivački pročitao" ovaj, po mnogim Bosancima i Hercegovcima izmišljeni naziv pite, budući da se u našoj zemlji podrazumijeva da je burek samo sa mesom, rezultati su ispali odlični.

Neno je prvo, zajedno s lukom ispržio mljeveno juneće meso koje je posolio i pobiberio. Za recept je iskoristio gotove jufke, slažući u tepsiju slojeve kora pa mesa. U jednom sloju meso je dodao samo na rubove, istaknuvši - "kako ne bi samo u sredini imali burek, a na krajevima lisnato tijesto", a zatim je na sredinu jednog sloja ubacio i mješavinu mocarele i edamera.

@nenocooksbalkan Replying to @pekmez247 brat trazio, ja napravio. #burek #bureksasirom #kuhanje #balkan #balkanfood ♬ Burek - Dino Merlin

Pitu je pekao 40 minuta u pećnici zagrijanoj na 210 stepeni.

Naravno, Neno se stigao i našaliti, vješto "otjeravši" definiciju bureka na Wikipediji u kojoj je obrazloženo kako je to "pita sa razičitim nadjevima", među kojima je i sir.

Ipak, čini se da je recept zadovoljio sva očekivanja te se Neno zahvalio onom ko mu je dao ideju: "Hvala na ideji, ovo otkida", poručio je dok uzima slasni zalogaj pite.

Nenin klip na TikToku pregledalo je već preko milion ljudi, a ispod su se nizale i brojne reakcije: "Proslijediti ovaj video hrvatskim pekarama", jedan je od njih.

Bilo je i onih koji su oštro branili onu da je "burek samo sa mesom", ali i drugih koji su uvjeravali Nenu kako žele vidjeti "još njegovih verzija bureka".

Neno je, podsjetimo odrastao na relaciji Zenica-Dalmacija, no nakon dolaska u Sarajevo rekao je kako mu je to najdraži grad na svijetu te da ga ne planira napuštati. Svoj kanal pokrenuo je 2019. godine, a danas broji preko 32 hiljade pratitelja.