Pijana jaja
18

Filovana jaja najbolje su predjelo na božićnim trpezama

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Filovana jaja morate imati na svojoj trpezi za vrijeme novogodišnjih praznika. Lako ih je napraviti, a to ih dovodi na listu najboljih predjela koja možete imati.

Nakon što tvrdo skuhate jaja ostavite ih da odstoje u sakeu, soja sosu, mirinu i šećeru. Ova marinada za jaja bjelancima će dati prelijepu karamel boju, a žumanjak će ostati svijetložute boje.

Nakon 24-satnog držanja jaja u marinadi, žumanjci se pomiješaju sa sriracha majonezom (ili nekom drugom čili majonezom), senfom i sokom od limete. Jednom kada probate ova jaja željet ćete ih zauvijek na svojoj trpezi.

Fil još sadrži i kuhani krompir, mladi luk i furikake. Za one koji ne znaju furikake je japanska mješavina začina i obično se u njemu nalazi naribana riba, susam, morska trava, so i šećer.

A ako se pitate kako ćete znati da su vam jaja tvrdo skuhana, samo pratite sljedeće upute. Sve što trebate uraditi jeste da jaja stavite u kipuću vodu i kuhate tačno 12 minuta. Zatim ih stavite u ledenu vodu i ogulite bez problema.

Za ovo jelo će vam biti potrebni sljedeći sastojci:

šoljica i po vode 300 ml sakea

2 šoljice soja sosa 3/4 šoljice šećera 1/4 šoljice mirina 1/2 šoljice leda 12 jaja 1/2 šoljice majoneze 1 kašičica sriracha 2 kašičice soka od limete 1 kašika senfa 1/4 šoljice suhanog i izmrvljenog krompira 2 kašike isjeckanog mladog luka

2 kašike furikake

Način pripreme:

Pomiješate vodu, sake, sos od soje, šećer i mirin u jednu posudu. Kuhajte na laganoj vatri dok se šećer ne otopi, oko pet minuta. Nakon toga stavite led kako bi se smjesa ohladila.

Potom skuhajte jaja. Za tvrdo kuhana jaja bit će potrebno 12 minuta da se skuhaju. Nakon toga ih stavite u ledenu vodu kako bi se ohladila, a potom ih ogulite.

Jaja stavite u posudu, a preko njih izlijte ohlađenu marinadu. Poklopite jaja i držite ih u frižderu od 12 do 24 sata.

Nakon što su jaja marinirana osušite ih ubrusom. Prerežite ih napola, a žumanjke stavite u blender. Dodajte sriracha majonezu, sok limete i senf. Blendajte dok smjesa ne postane glatka.

Uz pomoć male kašičice filujte jaja. Ukrasite ih krompirom, furikakom i isjeckanim mladim lukom.