Od palačinaka do sushija
37

Druga sedmica Street Food Marketa donosi nove izlagače i nove okuse, evo šta smo zabilježili

N. O.
Druga sedmica Street Food Marketa donosi nove izlagače i nove okuse (Foto: I. Š./Klix.ba)
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Street Food Market proteklih sedam dana bio je mjesto najbolje zabave, najukusnije i najraznovrsnije hrane u gradu, a isto to organizatori obećavaju i u drugoj sedmici ove manifestacije - uz male promjene. One se zapravo ogledaju u zamjeni izlagača, međutim, to ne znači ništa manje sadržaja od onoga što su posjetioci do sada mogli probati.

Na dijelu Vilsonovog šetališta između Zemaljskog i Historijskog muzeja tokom prve sedmice Sarajlije, ali i brojni turisti, imali su priliku uživati u koncertima regionalnih muzičkih zvijezda poput Aleksandre Radović, Vanne, ali i Željka Samardžića koji je zatvorio prvi dio izdanja.

Uz brojne muzičke sadržaje, Street Food Market Sarajlijama je ponudio najukusnije pizze, hamburgere, ribu, ali i meksički burrito. Zanimljivo je i da su posjetitelji tokom prethodne sedmice imali priliku glasati za najbolje izlagače koji će se nastaviti družiti s njima i idućih dana na Street Food Marketu.

"Najboljim" su se pokazali Sombrero i Dedin Krompir koji će i ove sedmice "opskrbljivati" posjetioce najukusnijim jelima. Također, gosti će svaki dan na marketu moći uživati u svim vrstama kafe koju priprema Franck.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

S jučerašnjim otvorenjem druge sedmice ove manifestacije posjetiteljima su dostupni jednako zanimljivi gastro sadržaji, a među njima su Smoothie & Ice cream, iChicken, Palačinkara Zasladi, Sweet Corner Fabrika, Kantina, Gastro Pub Easy Bites, Barba te Sushi Bar Arigato.

Ekipa portala Klix.ba posjetila je Street Food Market te smo imali priliku isprobati specijalitete koje će gostima biti dostupni do samog kraja ove manifestacije.

Od burrita preko sushija do palačinaka

Dok je prethodno izdanje Marketa održano u zimskom periodu kada je posjetiocima bio potreban topli napitak da bi se zagrijali, na novom, ljetnom izdanju mogu pronaći i brojna osvježenja koja će im pomoći da se rashlade na visokim temperaturama.

Upravo savršeno osvježenje nudi Smoothie & Ice cream, gdje možete isprobati, kako samo ime kaže, najukusnije voćne smoothije, ali i različite kombinacije sladoleda koji donose prijeko potrebno osvježenje.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Za one koji bi ipak probali nešto konkretnije, zasigurno će ih zasititi jela koja u svojoj ponudi ima iChicken. "Raj za ljubitelje piletine" - tako se može nazvati ova kućica na Sreet Food Marketu gdje možete isprobati različite vrste piletine i azijskih wokova.

iChicken ova jela sprema "na svoj način", a čekajući da vam narudžba bude gotova možete uživati posmatrajući pripremu uz vesele domaćine i prodavače.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Jednostavni, ali itekako ukusni - recept je Palačinkare Zasladi koja se pobrinula da posjetitelji Marketa nakon raznolike slane ponude imaju čime "zasladiti" svoje iskustvo.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Ono što ih izdvaja od drugih su njihovi slatki namazi koji dodaju dodatni šarm svakom obroku. Prepoznatljivi trokut ukrašen prelivima i dodacima po želji osvojit će vas "na prvi griz".

Nahranite svoju dušu

Nakon što su protekle sedmice slanim jelima opskrbljivali posjetitelje Street Food Marketa, Fabrika je za drugu sedmicu pripremila svoj Sweet Corner što bi u prevodu značilo "slatki kutak".

Pored Palačinkare Zasladi ovo je još jedno mjesto gdje ćete moći utoliti svoju želju za slatkišima, ali u malim zalogajima.

Foto: Instagram
Foto: Instagram

Moto Kantine je "nahrani svoju dušu", a na njihovom štandu ćete to svakako moći učiniti. Poručuju da je hrana "postala doživljaj", a počev od burgera (običnih do onih s trganim mesom), hrskavog pomfrita, ukusnih hot dogova to će vam i pružiti.

Sve ono što Kantina nudi je ustvari "pravi street food" te najbolje oslikavaju avanturu otkrivanja novih okusa.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Za ljubitelje ribe i mediteranskih specijaliteta tu je Barba, a u njihovoj ponudi možete pronaći savršene pohovane lignje, sendviče s lososom, kao i zasitni tuna burger.

Svojim otvorenjem Sushi Bar Arigato donio je dašak Japana u Sarajevo, a sad su isto učinili i za goste na dijelu Vilsonovog šetališta. Štand ovog Sushi Bara donijet će vam kulinarske čari dalekog istoka, a uzevši u obzir da se sushi nazivao "brzom hranom starih vremena" - na Street Food Marketu ponovo će imati tu ulogu.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Za one koji ipak ne vole izlaziti "iz zone komfora" Gastro Pub Easy Bites ima raznolik izbor sendviča, hamburgera i cheeseburgera koji će zadovoljiti svačije nepce. Tajni recept na ovom štandu jesu zalogaji koje spremaju pažljivo i s ljubavlju.

Dok budete isprobavali jela sa Street Food Marketa već večeras moći ćete prisustvovati disku na otvorenom uz Nipplepeople, a zabave neće manjkati ni u narednim danima kada će na sceni na Vilsonovom šetalištu nastupiti Sara Jo, Yngod, Perpetum Mobile, kao i Abba Real Tribute.