Njemački kolač
24

Donosimo vam recept za Schwarzwald kolač koji ćete pripremiti brzo i lako

S.H.P.
Foto: Instagram
Foto: Instagram
Schwarzwald torta jedan je od najukusnijih kolača svih vremena. Ovaj krem kolač proširo se od 1930-ih godina u Njemačkoj i postao s vremenom najpopularniji njemački kolač.

Sastoji se od biskvita, čokolade, fila od višanja, slatkog vrhnja, a trebat će vam komadići čokolade za ukras.

Sastojci koji će vam biti potrebni za biskvit:

200ml ulja 6 jaja 12 kašika šećera 6 kašika brašna 6 kašika kakaa 6 kašika ulja 6 kašika mlijeka prašak za pecivo

Fil:

750 gr višanja 200 grama crne čokolade 1 litra vode 500 ml slatkog vrhnja čokoladne mrvice

Način pripreme:

U posudu umutite jaja i šećer. Kada dobijete pjenastu smjesu dodajte brašno, kakao, ulje, mlijeko i prašak za pecivo. Sve izmiješate kašikom i stavite u kalup da se peče.

Kada se kora ispeče presjecite je na tri kore.

Za prvi fil 250 mililitara slatkog vrhnja zagrijte i dodajte čokoladu. Pstavite da se otopi a potom umiksajte kao kada to radite za šlag.

Ostatak slatkog vrhnja umutite u čvrst snijeg. To vam je drugi fil. U kalup stavite prvu koru, poprskajte je sokom od višanja, potom stavite višnje, pa prvi fil. Zatim stavite drugu koru, poprskajte je sokom i premažite drugim filom i na kraj stavite treću koru.

Premažite je ostatkom slatkog vrhnja i ukrasite po želji.