Narodno jelo
73

Donosimo vam recept za savršeno kremastu puru s jogurtom i sirom

S.H.P.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Palenta je jelo od ukuhanog kukuruznog brašna. Ovo ukusno i zdravo jelo iz Italije se proširilo širom Evrope, a veoma je popularno jelo i u našoj zemlji. U narodu je još poznata kao pura i kačamak i obično se služi uz sir, kajmak, pavlaku i jogurt.

Iako se u većini slučajeva priprema s vodom, želite li skuhati savršenu kremastu palentu savjetujemo vam da je pripremite s mlijekom. Palentu osim s jogurtom, pavlakom, sirom i kajmakom možete servirati i s purećim gulašem, te umakom od gljiva.

Sastojci koji će vam biti potrebni za pripremu su:

oko 200 gr palente (kukuruzno brašno) 200 ml vode 400 ml mlijeka kašičica soli kašika putera 3 kašike pavlake 50 gr travničkog sira 100 ml jogurta

Način pripreme:

U šerpu stavite mlijeko i vodu, dodajte so i puter i pustite da voda proključa. Kada voda proključa postepeno joj dodajte palentu i energično miješajte kakao vam se ne bi stvorile grudvice. Miješajte dok ne dobijete željenu gustinu i dok palenta ne omekša.

Budite pažljivi jer ukoliko vam je temperatura previsoka, palenta prskati.

Kada je palenta skuhana, stavite je u tanjir i prelijte s kašikom istopljenog maslaca. Preko stavite pavlaku koju ćete po želji posoliti, te izmrvljeni travnički sir. Sve prelijte jogurtom.