Pametniji izbor
26

Donosimo vam razloge zašto izabrati integralnu tjesteninu umjesto obične

L. R.
Integralna tjestenina ima više vlakana od obične © Shutterstock
Integralna tjestenina ima više vlakana od obične © Shutterstock
Tjestenina kao namirnica često se nađe na popisu hrane koju treba izbjegavati ukoliko želimo smršavjeti ili zdravije se hraniti. Bez obzira na brojne razloge za izbjegavanje ove popularne namirnice, vrlo često se nalazi na trpezi skoro svakog doma.
Da biste jeli zdravije, ne morate nužno izbjegavati tjesteninu. Za početak je važno da unosite preporučenu količinu, a to je oko 70 grama sirove tjestenine po porciji.

Ipak, ukoliko želite zdraviju opciju birajte integralnu tjesteninu umjesto bijele tjestenine. Ako pogledamo kalorije između ove dvije vrste tjestenina, uočit ćemo da su one vrlo slične.

Bijela tjestenina na 100 grama proizvoda sadrži oko 370 kalorija, 75 ugljikohidrata, 13 proteina i oko 2 grama masti. Integralna tjestenina na 100 grama proizvoda sadrži oko 350 kalorija, također 75 grama ugljikohidrata i 13 grama proteina i 2 grama masti.

Međutim, brojke nisu uvijek mjerilo zdrave ishrane. Postoji nekoliko razlika zašto je integralna tjestenina bolji izbor od obične, bijele tjestenine.

Integralna tjestenina napravljena je od cijelog zrna žitarice, zato sadrži i do dva puta više vlakana, koja potiču bolje varenje hrane u organizmu. Također sadrži više željeza, koji je dobar za vašu krvnu sliku.

Također ima mnogo više magnezijuma i fosfata koji utiču na zdravlje zuba i kostiju, a nizak glikemijski indeks znači da vam nivo šećera neće naglo skočiti kao što je slučaj s običnom tjesteninom.

I na kraju, integralna tjestenina i generalno proizvodi od integralnog brašna daju duži osjećaj sitosti i energije. Time ćete manje jesti tjesteninu, ali i izbjeći glad u kasnijim satima pa je integralna tjestenina dobar izbor ako želite izbjeći užine.