Brojni benefiti
53

Donosimo vam preporuke začina koji su najbolji za korištenje u hladnim danima

L. R.
Začini nisu samo za bolji okus i miris hrane © Shutterstock
Začini nisu samo za bolji okus i miris hrane © Shutterstock
Uz samo malo začina, vaša jela mogu dobiti novu dimenziju okusa i mirisa. Međutim, to nisu ključni razlozi zašto ih trebate ubaciti u svoju prehranu. Začini poput cimeta ubrzat će procese u vašem ogranizmu i na taj način ćete lakše probaviti hranu.

U zimskim danima obično se konzumira hrana koja je malo teža za organizam, a uglavnom su to variva i masniji obroci. Stoga, nije loše ubaciti određene začine kako bi vaše tijelo lakše probavilo takvu vrstu hrane u ovim hladnim danima.

Cimet je jedan od najpoznatijih začina u svijetu, a najčešće ga konzumiramo zimi u slatkišima koji su karakteristični za praznike. Iako postoje dvije vrste cimeta, za svakodnevnu konzumaciju preporučuje se cejlonski cimet kojem je porijeklo iz Šri Lanke.

Cimet je bogat vlaknima, kalcijem, željezom, cinkom, selenom i manganom, a sadrži i vitamine C i K. Sadrži i eterična ulja koja pomažu pri lakšoj probavi. Preporučuje se ljudima koji moraju paziti na nivo šećera u krvi, pa ga najčešće možemo pronaći u receptima za kolače i druge slastice.

Đumbir se sve češće pojavljuje kao dodatak jelima, a možemo ga pronaći i svježeg na policama skoro svakog većeg marketa. Može se dodati različitim jelima, a možemo ga dodati i u čajeve ili vina.

Đumbir se često preporučuje ljudima koji žele izgubiti masne naslage, jer je jedan od najboljih namirnica koje poboljšavaju probavu. On također pomaže kod sprečavanja mučnina, otežanog disanja, prehlade i pomaže u podizanju imuniteta.

Kurkuma je začin kojeg često mijenjaju s đumbirom zbog slične narandžaste boje. Za najbolju iskoristivost ovog začina preporučuje se kombinacija sa masnoćama. Najčešće se dodaje u razna variva i rižu, ali može se dodati i u kolače.

Sastojci iz kurkume djeluju protivupalno i antivirusno, a značajno je i za ljude koji imaju inzulinsku rezistenciju te povišen holesterol.

Muškatni oraščić se najčešće dodaje kod jela koja sadrže krompir. Često se prepočuje dodavanje ovog začina u pire krompir te u razne umake koji sadrže brašno.

Kako navode istraživanja, muškatni oraščić stimulira rad mozga, a ima i antibakterijska svojstva. Poželjan je začin u ishrani kod ljudi sa smanjenim apetitom.

Anis ćemo najčešće vidjeti u raznim desertima i domaćim kompotima, a možete ga kombinirati s drugim začinima te dodati u neka slana jela s mesom.

Anis je specifičan zbog toga što smanjuje znojenje i pomaže kod otežanog disanja. Osim što pomaže u probavljanju namirnica, on smanjuje mučninu i gasove.